Winterbloeiers: kleurrijke juweeltjes

In de winter lijkt de natuur vaak in een diepe slaap te zijn gevallen, maar toch zijn er planten die met hun prachtige bloemen de koude maanden weten te doorbreken. Deze winterbloeiers zijn als kostbare juwelen die de tuin verrijken met kleur en leven, zelfs op de donkerste dagen. Hier zijn tien betoverende winterbloeiers die uw wintertuin opfleuren met wat kleur.

Bekijk tuinplanten

 

 

Welke winterbloeiers geven de tuin kleur in november

 1. Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) Het sneeuwklokje is een klassieker onder de winterbloeiers. Met hun delicate witte bloemen steken ze hun kopjes al vroeg boven de sneeuw uit, en kondigen ze de komst van de lente aan.

 • Standplaats: Halfschaduw tot schaduw. Sneeuwklokjes gedijen goed onder bomen of struiken en prefereren vochtige, goed doorlatende grond.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Grond: Voedzame, humusrijke grond.

Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

 1. Kerstroos (Helleborus niger) De kerstroos is een prachtige vaste plant met elegante bloemen die variëren van wit tot roze en zelfs diep paars. Ze bloeien van december tot maart en gedijen goed in de schaduwrijke delen van de tuin.

 • Standplaats: Halfschaduw tot schaduw. Kerstrozen groeien goed onder bomen en struiken, en geven de voorkeur aan goed doorlatende grond.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral in de zomermaanden.
 • Grond: Voedzame, goed doorlatende grond. Kan zowel kalkhoudende als zure grond verdragen.

Kerstroos (Helleborus niger)

 1. Winterviolen (Viola x wittrockiana) Winterviolen zijn uitbundige bloeiers die in diverse kleuren en kleurcombinaties verkrijgbaar zijn. Ze kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geplant en geven de tuin een vrolijke uitstraling.

 • Standplaats: Zon tot halfschaduw. Winterviolen kunnen goed gedijen in zowel zonnige als lichtbeschaduwde gebieden.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven om de grond vochtig te houden.
 • Grond: Goed doorlatende, humusrijke grond.

Winterviolen (Viola x wittrockiana)

 1. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) Deze klimplant verrast met opvallende gele bloemen die verschijnen op de kale takken. Ze kunnen tegen een muur of hek worden geleid en brengen zo een zonnige noot in de winterse tuin.

 • Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw. Winterjasmijn groeit goed op een zonnige locatie, maar kan ook in de schaduw gedijen.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Grond: Goed doorlatende, vruchtbare grond.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

 1. Camellia (Camellia japonica) Camellia's zijn elegante struiken met prachtige, roosachtige bloemen in verschillende tinten rood, roze en wit. Ze bloeien van januari tot april en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geplant.

 • Standplaats: Halfschaduw tot schaduw. Camellia's gedijen het best in beschutte gebieden met gefilterd zonlicht.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven om de grond vochtig te houden.
 • Grond: Zure, goed doorlatende grond.

Camellia (Camellia japonica)

 1. Winterheide (Erica carnea) Winterheide is een laagblijvende plant met kleine bloemen in tinten van wit, roze, paars en rood. Ze gedijen goed in zure, goed doorlatende grond en voegen kleur toe aan de tuin tijdens de wintermaanden.

 • Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw. Winterheide groeit goed in zowel zonnige als lichtbeschaduwde gebieden.
 • Waterbehoefte: Weinig tot gemiddeld. Goed doorlatende grond is essentieel, vermijd overmatig water geven.
 • Grond: Zure, goed doorlatende grond.

Erica carnea

 1. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum asiaticum) Deze groenblijvende klimplant heeft geurige witte bloemen en is perfect voor het bekleden van hekken en muren. De Toscaanse Jasmijn zorgt voor een vleugje elegantie, zelfs in de koudste maanden.

 • Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw. Toscaanse Jasmijn verkiest een zonnige locatie maar kan ook in de schaduw groeien.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Grond: Goed doorlatende, vruchtbare grond.

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum asiaticum)

 1. Viburnum (Viburnum tinus) Viburnum is een veelzijdige struik met clusters van geurende, roze tot witte bloemen. Na de bloei verschijnen er zwarte bessen die vogels aantrekken. Een aanwinst voor de tuin in de winter.

 • Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw. Viburnum gedijt goed in zowel zonnige als lichtbeschaduwde gebieden.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Grond: Goed doorlatende, humusrijke grond.

Viburnum (Viburnum tinus)

 1. Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) Deze struik staat bekend om zijn sterk geurende, witte bloemen die verschijnen van december tot maart. De heerlijke geur vult de tuin op een aangename manier.

 • Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw. Winterkamperfoelie kan zowel in de zon als in de schaduw groeien.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven om de grond vochtig te houden.
 • Grond: Goed doorlatende, vruchtbare grond.

Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

 1. Mahonia (Mahonia aquifolium) Mahonia, ook wel bekend als druifstruik, heeft groenblijvende bladeren en opvallende, geelgeurende bloemtrossen. Na de bloei volgen er blauwe bessen. Een robuuste keuze voor de winterse tuin.

 • Standplaats: Halfschaduw tot schaduw. Mahonia groeit goed in de schaduw van bomen en struiken.
 • Waterbehoefte: Gemiddeld. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.
 • Grond: Goed doorlatende, humusrijke grond. Kan zowel zure als kalkhoudende grond verdragen.

Mahonia (Mahonia aquifolium)

Als u deze winterbloeiers in de tuin plant, voegen ze een vleugje leven en kleur aan de tuin toe gedurende de koude maanden. Met hun schoonheid en veerkracht trotseren deze planten de winter en laten ze zien dat er zelfs in de donkerste dagen iets prachtigs te vinden is.

Koop winterbloeiers bij Beeker Tuincentrum

In ons gezellige tuincentrum in Beek vindt u het hele jaar door groen, zelfs tijdens de koude wintermaanden! Wilt u uw tuin opfleuren met wat kleur? Wij hebben diverse winterbloeiers die goed gedijen in koud weer. Zij kunnen wel tegen een regen-, hagel-, of sneeuwbui. Kom langs in Beek en bekijk ons aanbod. Heeft u advies nodig over welke planten het het beste in uw tuin/grond doen? Vraag dan onze medewerkers om advies. Zij helpen u graag.

Bekijk openingstijden

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Beek geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...