Tel mee met de Tuinvlindertelling 2021

Het is weer zover! Telt u ook mee met de Tuinvlindertelling van 3 juli t/m 25 juli 2021? Beeker Tuincentrum hoopt onze klanten bewuster te maken van het feit dat vlinders, bijen en andere insecten onmisbaar zijn en belangrijk zijn voor de biodiversiteit in onze omgeving. In ons tuincentrum hebben wij planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor deze vrolijke bestuivers. Kom langs in Zuid-Limburg in Beek nabij Geleen, Sittard en Valkenburg en maak uw tuin ook vlinder-proof. Geef uw vlindertelling door op de website van de vlinderstichting.nl en draag bij aan de Tuinvlindertelling 2021.

Hoe werkt de Tuinvlindertelling?

Meedoen met de Tuinvlindertelling 2021 kost slechts 15 minuten! Tel mee met de vlindertelling tussen 3 juli en 25 juli 2021. U draagt hierdoor bij aan belangrijke informatie over de leefruimte van vlinders in Nederland. Dit is nodig om de gezondheid van vlinders in Nederland in kaart te brengen en uitstervende soorten te beschermen. Hieronder vindt u een makkelijk stappenplan om mee te doen aan de Tuinvlindertelling:

 • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Vlinders zijn vooral actief tussen 11:00 – 15:00 uur. Zegt het weerbericht dat het kwik boven de 25 graden komt, dan is het beter om voor 11:00 uur of na 17:00 uur te tellen, dan is het overdag namelijk te warm voor vlinders.
 • Loop een rondje door uw tuin en noteer voor 15 minuten alle vlinders die u ziet. (Voorkom hierbij dubbele tellingen)
 • Herken de vlinder met behulp van de herkenningskaart. Zo weet u precies welke vlinder u moet noteren.
 • Geef uw tellingen door via vlinderstichting.nl

Met alle verzamelde gegevens krijgen we ook dit jaar weer een beter beeld van de gezondheid van de vlinders in Vlaanderen en Brussel. Hopelijk vergroten we samen het leefgebied en voorkomen we het uitsterven van nog meer vlindersoorten.

Geef uw vlindertelling door

 

 

Vlindertelling - Beeker

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders, bijen en andere nuttige insecten zijn onmisbaar in de tuin. Naast vlinders zijn bijen, hommels, libellen en andere insecten ook belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin. Ze bestuiven niet alleen onze bloemen, maar houden ook de voedselkring in tact. Vlinders zijn continu op zoek naar nectar. Vlinders zuigen nectar uit nectarhoudende bloemen waardoor er stuifmeel aan hun pootjes en lijfje blijft plakken. Dit stuifmeel brengen ze over van de ene bloem naar de andere, zo ontstaat bestuiving. Rupsen, poppen en vlinders dienen daarnaast ook als voedsel voor andere dieren. Vlinders zijn nuttig omdat ze iets zeggen over de plek waar ze voorkomen. Als een soort op een bepaalde plek voorkomt, kan dat een teken zijn dat het goed gaat met de natuur. Aan de andere kant zegt het ook iets over de natuur als een vlindersoort niet of bijna niet meer voorkomt.

Waarom zijn er nog maar zo weinig vlinders?

In Nederland leven nu nog 53 soorten dagvlinders, waar er voorheen nog 70 bestonden. Dat betekent dat een derde van onze inheemse vlinders al is uitgestorven. Om meer uitsterving te voorkomen, is het belangrijk om data in kaart te brengen. De leefgebieden van dagvlinders zijn aangetast door onder andere verstedelijking. We wonen tegenwoordig steeds dichter op elkaar en we richten onze tuinen minder vlindervriendelijk in dan vroeger. Een volbetegelde tuin draagt niet bij aan de leefomgeving van de vlinder. Vlinders hebben tegenwoordig nog maar een beperkte leefomgeving. De Tuinvlindertelling geeft inzicht in de hoeveelheid soorten vlinders Nederland en waar vlindersoorten voorkomen en waar niet. Op basis van deze gegevens weten we waar we moeten aanpassen om meer vlinders naar het gebied te trekken.

Vlindertelling - Beeker

10 tips voor meer vlinders in de tuin

Vlinders hebben verschillende dingen nodig om te (over)leven, namelijk bloemen om van te eten, waardplanten om eitjes in te leggen, planten om te schuilen en wilde hoekjes om te overwinteren. Wilt u weten hoe u meer vlinders naar uw tuin lokt, lees dan de 10 tips van Natuurpunt voor meer vlinders in de tuin.

 1. Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan.
 2. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in de tuin.
 3. Creëer hoogtes en laagtes in uw vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders.
 4. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
 5. Ruim uw tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.
 6. Kies voor inheemse plantensoorten, die bieden betere voedingsstoffen voor onze dieren.
 7. Leg een kruidentuin of moestuin aan en laat enkele planten aan de vlinders.
 8. Maak een voedertafel voor vlinders met rottend fruit of laat vruchten van uw fruitboom op de grond liggen.
 9. Gebruik geen pesticiden en zo weinig mogelijk meststoffen.
 10. Overtuig ook uw buren of gemeentebestuur van het belang van vlindervriendelijke maatregelen, hoe groener uw omgeving, hoe meer vlinders en soorten er ook in uw tuin te zien zullen zijn.

Lees meer over een biodiverse tuin in 5 stappen

 

 

Vlindervriendelijke tuin

Vlinders houden van hopen bladeren, dode plantenresten en rommelige plekjes in de tuin. Hark uw tuin dus niet te streng aan, maar laat hier en daar wat hopen bladeren of dode plantenresten liggen. Deze plekjes dienen als beschutting en bescherming voor vlinders, bijen, libelles, maar ook egels en andere dieren in de tuin.

Bied vlinders een gevarieerd landschap met afwisselende struiken, bomen en planten. Vlinders verdwalen in een tuin waar alles hetzelfde is. Plant uw border dus niet alleen vol met lavendel, maar plant hoge en lage planten door elkaar zodat de mannetjes en vrouwtjes vlinders elkaar makkelijker vinden. Kies voor inheemse planten in plaats van uitheemse plantensoorten. Inheemse soorten passen zich sneller aan aan de omgeving en zorgen voor snellere adaptie.

Vlindertelling - Beeker

Vlindervriendelijke planten

Een vlindervriendelijke tuin biedt nectarhoudende planten van de lente tot aan de herfst. Wij geven u een lijstje van vlinderplanten die het hele jaar door voor nectar zorgen. De winterheide bloeit het vroegst in het jaar, de klimop het laatst. Plant deze planten in de tuin en bied van de lente tot aan de herfst nectar voor vlinders.

 • Winterheide
 • Sneeuwbal / Viburnum
 • Judaspenning
 • Lavendel
 • Vlinderstruik
 • IJzerhard
 • Koninginnenkruid
 • Hemelsleutel
 • Herfstaster
 • Klimop

In ons tuincentrum vindt u bovenstaande planten allemaal in ons tuincentrum. Bent u dit jaar wellicht te laat met het vlindervriendelijk inrichten van uw tuin? Geen probleem, het najaar is de perfecte tijd om nieuwe planten aan te planten. Kom langs en maak alvast een beplantingsplan voor komend najaar. Door samen kleine stapjes te zetten, maken we onze omgeving steeds groener.

Koop vlindervriendelijke planten bij Beeker Tuincentrum 

In ons tuincentrum in Zuid-Limburg bieden we allerlei groen om vlinders naar uw tuin te lokken. Naast vlindervriendelijke planten hebben we ook vlindernectar, vlinderkasten en vlinder voederschalen. Kom langs bij Beeker Tuincentrum voor vlinder-proof producten en tel tot 25 juli mee met de Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting. Samen maken we Nederland weer vlindervriendelijk en toveren we elke tuin in Nederland om tot een vlinderparadijs. Tot snel bij Beeker Tuincentrum in Beek.

Bekijk onze openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Beek vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...