Zomerstekken in 11 stappen

Zomerstekken in 11 stappen

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen! Zo zorg je ervoor dat je genoeg exemplaren van je favoriete planten en struiken voor volgend jaar ‘in huis’ – of liever: in je tuin – hebt. Of gratis cadeautjes of ruilmateriaal voor bevriende tuinliefhebbers. Alles groeit nog volop, zodat je nu ruime keuze en mogelijkheden hebt om gezonde stekken te nemen en ze op te kweken tot mooie planten en struiken.  

Planten en struiken die je nu kunt stekken

 • Kruiden, zoals salie, marjolein, lavendel en rozemarijn
 • Bloeiende vaste planten en struikjes, zoals bergamot (Monarda), heiligenbloem (Santolina), hortensia, muurbloerm (Erysimum), phlox, prachtkaars (Gaura) en schildpadbloem (Penstemon)
 • Vorstgevoelige potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia's
 • Struiken, zoals kardinaalsmuts (Euonymus), meidoorn, witte kornoelje, Amerikaanse sering (Ceanothus), sneeuwbal (Viburnum) en vlinderstruik (Buddleja)

Neem zomerstekken

Stappenplan voor het nemen van zomerstekken

 1. Zet eerst alles wat je nodig hebt klaar. Stekken drogen snel uit, dus zorg ervoor dat je ze zo snel mogelijk in de vochtige stekgrond of aarde steekt.

 2. Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand.

 3. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloem(knop). Neem altijd meer stekken dan je nodig denkt te hebben, want er kan er altijd één niet 'aanslaan' (meestal het gevolg van te weinig of te veel water).

 4. Neem een scherpe, schone snoeischaar of een scherp en schoon snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10 centimeter schuin af, vlak onder een blad. NB Bij houtige planten neem je een hielstek. Hoe je dat doet lees je hieronder.

 5. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat bovenin minstens twee bladparen zitten.

 6. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder.

 7. Neem een bamboestokje of potlood of gebruik je wijsvinger om plantgaatjes in de aarde te maken. Steek daar de stekjes in en druk de grond voorzichtig aan.

 8. Geef je stekken meteen water.

 9. Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op de vensterbank, in de kas of serre. Kies in ieder geval een lichte ruimte, maar zet de stekjes niet in de volle zon. Laat de stekjes om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en geef ze indien nodig water voordat je ze weer afdekt.

 10. Als de stekjes goed zijn aangeslagen en groeien mag het plastic of de kap eraf. Als de wortels onder het potje of de tray uitkomen, kunnen de stekken in een grotere pot met verse potgrond.

 11. Laat de stekken van vorstgevoelige planten, zoals potgeranium en fuchsia, straks in een koele, lichte ruimte overwinteren en plant ze volgend voorjaar in de tuin of in een pot of bak. Winterharde planten kun je dit najaar nog in de volle grond zetten. Of ruilen met iemand, of cadeau doen ;)

Neem zomerstekken

Hielstek

Van houtachtige (half)heesters, zoals lavendel, heiligenbloem, rozemarijn en salie, neem je een 'hielstek'. Je snijdt of knipt de stek niet, maar je scheurt deze voorzichtig met je vingers los van de plant, zodat er nog een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek goed zal wortelen. 

Bij ons vind je alle benodigdheden voor het nemen van stekken. Van snoeischaren en stekpoeder tot stekgrond en kweekkasjes. Namens het hele team van ons tuincentrum in Beek: veel stekplezier en -succes!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Beek vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...