15 tuintips november

15 tuintips november

Het herfstweer is als vanouds weer behoorlijk grillig, met opeens nog zomerse temperaturen in oktober. Regen, wind of zonneschijn, er is nog van alles te doen in de tuin en op het balkon. Lees onze 15 tuintips voor november en bereid je tuin voor op de winter (of eigenlijk juist niet). Je vindt alles wat je daarvoor nodig hebt in ons tuincentrum in Beek. Neem dan meteen een kijkje bij onze kerstafdeling, deze staat en hangt nu vol sfeerverlichting, kerstdecoraties in de nieuwste kleuren en trends. Kom langs en doe inspiratie op voor binnen en buiten. 

15 tuintips voor november

 1. Dit is je laatste kans om voorjaarsbollen te planten! Tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, mini-irissen, blauwe druifjes moeten nu de grond (of de pot) in voor een vroeg en fleurig voorjaar. Plant bovenop de bollen in pot winterviolen, Hellebores (kerstroos) of maagdenpalm, zodat je daar nu al plezier van hebt.

 2. Zolang het niet vriest, plant je ook nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin. Heb je 'uit de kluiten gewassen' vaste planten? Splits ze op!

 3. Vul potten en bakken met groenblijvende en bloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, (bol)chrysanten, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus), sierkolen en het zilverstruikje (Calocephalus brownii). 

 4. Zet een grote pompoen en een stevige lantaarn bij de voordeur en versier de tuin- of balkontafel met verschillende pompoenen en sierkalebassen.

 5. Zorg voor extra sfeer en warmte met een vuurkorf met Zweedse fakkel, een vuurschaal, tuinfakkels, lekker zachte plaids, een snoer met led- of solar- verlichting en een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.

 6. Veeg of hark afgevallen bladeren van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en maak ook de dakgoten schoon. Gooi het blad niet weg, maar leg het op de composthoop, gebruik het als mulchlaag in de border of leg het in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren als egels daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.

 7. Snoei fruitbomen, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en zaden, zoals hortensia, zonnehoed en dropplant en de stelen van siergrassen staan. Ze maken de tuin nog interessant in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Bovendien beschermen de uitgebloeide bloemen jonge knoppen tegen vorst en bieden ze voedsel aan vogels. Insecten nestelen bovendien graag in holle bloemstengels en tussen bladeren en takjes.

 8. Neem stekken van bladverliezende struiken, zoals kruisbessen, kornoeljes, vijgen en wilgen, nadat ze al hun blad hebben laten vallen. 

 9. Rooi dahlia’s, canna’s en knolbegonia’s na de eerste nachtvorst. Haal de bollen en knollen uit de pot of grond, knip de stengels tot een lengte van circa 10 centimeter terug en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde. Laat de bollen en knollen een week drogen en leg ze vervolgens in een kistje met een laag stro, zand of zaagsel op een koele, droge en donkere plaats.

 10. Haal de waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage. Zet ook teilen, watertonnen, gieters en vorstgevoelige tuinornamenten in de berging of garage. Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.

 11. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en bind scheuten van klimplanten vast om te voorkomen dat ze tijdens een herfststorm afbreken.

 12. Zet vorstgevoelige kuipplanten, zoals Oleander en Abutilon en stekken van pelargoniums (potgeraniums) en fuchsia’s bij de verwachting van aanhoudende vorst in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius. Vergeet ze niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water (alleen als de grond droog aanvoelt). 

 13. Het is een goede tijd voor structurele aanpassingen, zoals de aanleg van een tuinpad of drainagesysteem of de plaatsing van een schuur met groen dak of een met klimplanten begroeide pergola. Wanneer je dit in het voorjaar doet, is het risico dat je in de grond teruggetrokken planten en bloembollen beschadigt groter. Heb je hulp nodig bij je tuinklus? Hoveniers hebben over het algemeen veel meer tijd in het najaar dan in het voorjaar, wanneer iedereen weer nieuwe plannen heeft.

 14. Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie, jute zakken en stro in huis (of de schuur of garage) hebt om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen. 

 15. Verwen de vogels met pindaslingers, speciale vogelpindakaas, zaden en stukjes (oud) fruit.

Ons tuincentrum is al helemaal in kerstsfeer, maar in november kun je ook nog heel veel doen om tuin en balkon op te fleuren. Het hele jaar door vind je genoeg om de vogels mee te verwennen. Kom dus gezellig langs in Beek en ga lekker aan de slag in de tuin of op het balkon.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...