Tips en info over de eikenprocessierups

Tips en info over de eikenprocessierups

Heerlijk, die zomer! We genieten weer volop van het zonnetje en het buitenleven. Lekker met het gezin, familie of vrienden een hapje en een drankje op het terras doen of uitgebreid barbecueën. Helaas liggen er ook gevaren op de loer. Zoals de akelige brandharen van de eikenprocessierups. Ons tuincentrum in Beek heeft het nodige in huis om je te beschermen tegen nare insecten, waaronder ook muggen en wespen. Over die laatste vertellen we binnenkort meer. Hier alvast nuttige tips en informatie over de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups veroorzaakt irritaties

Sinds de jaren negentig is het aantal eikenprocessierupsen toegenomen. Vooral in 2019 vormden ze een ware plaag, veroorzaakt door het droge en warme weer. In mei, juni en juli zitten eikenbomen vol met deze harige rupsen. Ze gaan ’s nachts in lange rijen – als een soort processie, vandaar de naam – op zoek naar voedsel: eikenblad.

Het zijn de brandharen van de rups die lichamelijke klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook honden kunnen daar last van hebben. Zelfs als je niet in de buurt van een eikenboom komt, krijg je mogelijk last van de microscopisch kleine brandharen. Deze haren laten makkelijk los waardoor ze met spinsels (de nesten) en al door de wind worden meegenomen. Het goede nieuws is dat deskundigen verwachten dat het dit jaar mee zal vallen met de overlast die de eikenprocessierupsen veroorzaken. Dat komt omdat we ze de afgelopen jaren intensief hebben bestreden met onder andere feromoonvalle(verkrijgbaar in ons tuincentrum). Bovendien was het vorig jaar in april en mei koud waardoor de eikenbomen later uitliepen en een stuk minder rupsen hebben overleefd. 

Wat te doen tegen de eikenprocessierups?

  1. Zet natuurlijke vijanden in

Gelukkig heeft de eikenprocessierups een aantal natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp en sluipvlieg, de koolmees, mus en kauw en de vleermuis. Maak de tuin daarom aantrekkelijk voor vogels door middel van bomen, hagen en (bessen)struiken. Hang een vleermuiskast op en plaats of maak een insectenhotel. Tegenwoordig kun je in de herfst zelfs pakketjes met voorjaarsbolletjes kopen waar sluipwespen en zweefvliegen op afkomen. Kijk daar na de zomer maar eens naar in ons tuincentrum in Beek.

  1. Vermijd contact 

Je herkent de eikenprocessierupsen aan de dichte spinsels (hun nesten) op de stam of in de oksels van eikenbomen. Ook zijn deze bomen vaak gemerkt met een waarschuwingslint. Het is verstandig zowel je armen, benen als hals te bedekken als je gaat wandelen in een gebied met eikenbomen. Dat wordt trouwens ook aangeraden als je naar een natuurlijk gebied gaat waar teken voorkomen, zoals het park of een gebied met lang gras en dichte struiken. Bescherm je ogen met een zonnebril tegen de brandharen en blijf uit de buurt van de bomen waar rupsen in zitten. Houd je hond aangelijnd als je gaat wandelen, zodat je ook hem of haar bij de akelige rupsen weghoudt. Houd ramen en deuren dicht als er in je tuin of in de buurt een boom met rupsennesten is want de brandharen met weerhaakjes waaien mogelijk door de wind naar binnen. Maak een melding van de betreffende boom bij jouw gemeente of provincie.

  1. Verwijder nesten niet zelf

Gebruik geen gif of andere bestrijdingsmiddelen om de nesten en rupsen te lijf te gaan. Dit kan schadelijk zijn voor jezelf, maar ook voor andere planten en dieren. Schakel professionele hulp in via de gemeente of provincie.

Wat te doen tegen de huid- en oogirritaties?

Bij jeuk of huiduitslag van de eikenprocessierups is het belangrijk niet te gaan krabben of wrijven.

  • Probeer de brandharen te verwijderen met plakband of een kleefpleister en spoel de huid af met lauw water.
  • Gebruik een verzachtende crème op basis van menthol, calendula of aloë vera om de jeuk te verlichten.
  • Stop je kleding meteen in de wasmachine en draai deze op minstens 60 graden Celsius.
  • Als je ogen geïrriteerd zijn, spoel je deze voorzichtig met lauw water of behandel je ze met oogdruppels.
  • Bel bij ernstige en aanhoudende klachten de huisarts.

Houd deze site van ons tuincentrum in Beek in de gaten voor meer informatie en tips over andere tuinplagen in de vorm van insecten, zoals muggen en wespen. Je vindt allerlei nodige beschermingsmiddelen in ons tuincentrum. Natuurlijk brengen we ook weer volop vrolijke en inspirerende vakantietips. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
Ga voor een Scandinavische tuin: gezelligheid én rust in je buitenruimte

Heb je ooit gedroomd van een tuin waar je volledig tot rust kunt komen, zonder dat je concessies hoeft te doen aan stijl en gezelligheid? Dan is de Scandinavische tuin precies wat je zoekt!

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...