Strooizout

Het is weer tijd voor strooizout. De afgelopen dagen daalde de temperatuur tot onder het vriespunt en was het flink koud in Nederland. De winter is nog maar net begonnen, wat betekent dat we ons wellicht moeten voorbereiden op meer koude dagan als deze week. Heeft u al strooizout in huis? Bij Beeker Tuincentrum verkopen we strooizout zodat u niet uitglijdt. Kom langs in Beek en bereid uzelf voor op de winter!

Waarom strooizout?

Als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt, gebruiken we strooizout om gladheid te voorkomen. Maar waarom gebruiken we eigenlijk zout, hoe zorgt strooizout ervoor dat het minder glad is op de weg? Zout trekt vocht aan, waardoor er een zoutwateroplossing (pekel) ontstaat. Dit strooizout heeft een smeltende werking op sneeuw of ijs. Door zout te strooien, smelt het ijs en sneeuw en is de weg sneeuw- of ijsvrij. Strooizout is eigenlijk hetzelfde als tafelzout, maar dan minder zuiver en inclusief een antiklontermiddel. Dit antiklontermiddel zorgt ervoor dat het zout niet klontert als het nat wordt (zoals dat wel bij tafelzout gebeurt). Strooizout verschilt in korrelgrootte, zodat het beter over het wegdek verspreidt. 

Strooizout - Beeker

Is strooizout slecht voor het milieu?

In Nederland strooien we met grote hoeveelheden zout op de wegen in Nederland. Heeft dit eigenlijk invloed op ons milieu? Al dat gestrooide zout komt hoe dan ook in ons milieu terecht. Door smeltende sneeuw of een regenbui komt het strooizout terecht in onze omgeving. Wat voor effect heeft al dat zout op ons milieu?

Effect van strooizout op planten

Strooizout dat in ons milieu terechtkomt, heeft een effect op de planten naast de gestrooide wegen.

  • Een opvallende verschijning is dat het Deens Lepelblad en Stekend Loogkruid normaal gesproken alleen in de duinen (zoute grond) voorkomen, maar tegenwoordig ook langs snelwegen groeien. Dit is wellicht een positief effect, maar er kleven ook negatieve gevolgen aan een verhoogd zoutgehalte in het milieu.
  • Het zout tast onder andere boomschors aan wat gevoeliger raakt voor schimmels. Het strooizout komt in de grond terecht waardoor het grondwater zouter wordt. Zout grondwater hindert de groei van bomen en zorgt voor eerder bladverlies in de herfst. Bij veel regenval in de lente valt de schade voor de rest van het jaar mee, maar als we een droog voorjaar hebben, is de kans op schade in de natuur groot.

Effect van strooizout op dieren

Het strooizout spoelt niet alleen de berm in waar planten groeien, maar komt ook in sloten en plassen terecht. Teveel zout heeft een negatief effect op allerlei soorten dieren. Zout is giftig voor vogels en ook kikkers houden niet van zout. Dieren reageren slomer en hun reactiesnelheid neemt af. Hierdoor is de kans groter dat zij in een auto-ongeluk terecht komen.

Strooizout - Beeker

Duurzamer strooien

Er zijn verschillende manieren om duurzamer te strooien, waardoor de negatieve effecten op het milieu verminderen. Ook u kan zelf iets doen! Wist u dat er verschillende manieren van zout strooien bestaan?

  • Achteraf strooien om de sneeuw en ijzel weg te halen, heet curatief strooien.
  • Van tevoren strooien zodat wegen niet glad worden, heet preventief strooien.
  • Droogstrooien is het strooien van droog strooizout.
  • Natstrooien is het mengen van strooizout met water (pekelwater) en dit strooien.

Preventief strooien en natstrooien verbruikt minder zout dan curatief en droogstrooien. Strooit u zelf wel eens strooizout om uw stoep sneeuwvrij te maken? Kies er dan voor om preventief te strooien, in plaats van achteraf. Dit kost minder zout en zorgt voor minder schade aan het milieu.

Hoe maak ik mijn stoep duurzaam sneeuw- en ijsvrij?

Hier volgen vier tips voor het duurzamer strooien van strooizout:

  1. Strooi preventief: is er sneeuw op komst, strooi dan strooizout op uw stoep vóór de sneeuw echt valt. Hiermee bespaart u zout én milieuschade.
  2. Eerst ruimen, dan strooien. Heeft het al gesneeuwd en wilt u toch strooizout strooien? Ruim dan eerst het overtollige sneeuw weg met een sneeuwruimer, en strooi daarna zout.
  3. Mix verschillende korrels strooizout. Grote korrels strooizout werken langer, maar kleine korrels werken sneller. Een combinatie van de twee zorgt voor het beste effect.
  4. Gelijkmatige verdeling. Een gelijkmatige verdeling van het strooizout komt ongeveer uit op een handvol per vierkante meter.

Strooizout - Beeker

Koop strooizout bij Beeker Tuincentrum

Wilt u goed voorbereid zijn op de volgende dagen met vorst, kom dan langs bij Beeker Tuincentrum. Denk goed na bij het strooien van strooizout, strooi preventief, strooi niet teveel en ruim eerst de sneeuw voordat u strooit. Heeft u vragen over andere winterartikelen zoals sneeuwruimers, sneeuwscheppen of winterartikelen voor tuinvogels, neem dan contact met ons op.

Bekijk onze openingstijden

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 wintertips voor de tuin van Beeker Tuincentrum

De winter heeft zijn intrede gedaan, en hoewel de feestdagen achter ons liggen, is er nog steeds veel schoonheid te ontdekken in je tuin. Bij Beeker Tuincentrum begrijpen we de charme van het winterseizoen en willen we je inspireren om van je buitenruimte een oase van rust en pracht te maken. Hier zijn enkele tips en trucs om je tuin te laten stralen, zelfs in de koudste maand van het jaar.

...Lees meer...
Help dieren de winter door

Ontdek hoe u deze winter kunt bijdragen aan het welzijn van de dieren en geniet van het levendige schouwspel dat ze met zich meebrengen.

Lees meer...
De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...