Neem zomerstekken

Neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen! Zo zorg je ervoor dat je genoeg exemplaren van je favoriete planten en struiken voor volgend jaar ‘in huis’ – of liever: in je tuin – hebt. Of gratis cadeautjes of ruilmateriaal voor bevriende tuinliefhebbers. Alles groeit nog volop, zodat je nu ruime keuze en mogelijkheden hebt om gezonde stekken op te kweken tot nieuwe planten en struiken.  

Geschikt voor zomerstek

  • Kruiden, zoals salie, marjolein, lavendel en rozemarijn.
  • Bloeiende (pot)planten, zoals bergamot (Monarda), fuchsia, heiligenbloem (Santolina), hortensia, muurbloem (Erysimum), potgeranium (Pelargonium), phlox, prachtkaars (Gaura) en schildpadbloem (Penstemon).
  • Struiken als meidoorn, witte kornoelje, kardinaalsmuts (Euonymus), taxus, buxus, conifeer, Amerikaanse sering (Ceanothus), sneeuwbal (Viburnum) en vlinderstruik (Buddleja).

Zomerstekken nemen in 11 stappen

  1. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloem(knop).
  2. Neem een scherpe, schone schaar of een scherp en schoon snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10 centimeter schuin af, vlak onder een blad.
  3. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat bovenin minstens twee bladparen zitten.
  4. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder.
  5. Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand.
  6. Neem een bamboestokje of potlood of gebruik je wijsvinger om plantgaatjes in de aarde te maken. Steek daar de stekjes in en druk de grond voorzichtig aan.
  7. Geef je stekken meteen water.
  8. Strooi een laagje kiezelsteentjes over de grond, zodat deze het vocht beter vasthoudt.
  9. Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op de vensterbank, in de kas of serre. Kies in ieder geval een lichte ruimte, maar zet de stekjes niet in de volle zon. Laat de stekjes om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en geef ze indien nodig water voordat je ze weer afdekt.
  10. Als de stekjes goed zijn aangeslagen en groeien (controleer de onderkant van de pot of tray of er al worteltjes uitkomen), mag het plastic of de kap eraf en kunnen ze in een grotere pot met verse potgrond.
  11. Laat de stekken van vorstgevoelige planten, zoals Pelargonium en fuchsia, in een koele, lichte ruimte overwinteren en plant ze volgend voorjaar in de tuin of in een pot of bak. Winterharde planten kun je dit najaar nog in de volle grond zetten. Of cadeau doen.

Hielstek

Van houtachtige (half)heesters, zoals lavendel, heiligenbloem en rozemarijn, neem je een 'hielstek'. Je snijdt of knipt de stek niet, maar je scheurt deze voorzichtig met je vingers los van de plant, zodat er nog een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek goed zal wortelen.

Namens ons tuincentrum in Beek: veel stekplezier en -succes!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
Ga voor een Scandinavische tuin: gezelligheid én rust in je buitenruimte

Heb je ooit gedroomd van een tuin waar je volledig tot rust kunt komen, zonder dat je concessies hoeft te doen aan stijl en gezelligheid? Dan is de Scandinavische tuin precies wat je zoekt!

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...