Gazon onderhouden
Hoe onderhoud ik mijn gazon?
Een vraag die u uzelf wellicht stelt: hoe onderhoud ik mijn gazon? Het hele jaar door een groen gazon vormt een echte blikvanger in de tuin. Een gazon dient niet alleen voor de sier, het is ook een plek om te ravotten, te luieren, te zonnen... Gelukkig bestaan er verschillende soorten graszaad waarmee u het perfecte soort gazon voor bij u in de tuin aanlegt. Gazongras is een sterke plant die uitstekend bestand is tegen mens en klimaat. Daarmee bedoelen we: met een klein beetje hulp van onze kant. Als u deze tips opvolgt, blijft uw grasmat het hele jaar door groen en gezond.
Gras maaien
Allereerst is het van belang dat u uw gazon maait. Maai regelmatig, maar niet te kort, want dat verzwakt het gras en geeft onkruid meer kans. De beste maaistand is de middelste of hoogste stand. In het groeiseizoen - van april tot september - maait u één à twee keer per week. Er is ook verschil tussen de seizoenen. Als de winter voorbij is en u maait het gras weer voor het eerst , maai het dan niet te kort maar houdt een minimale lengte aan van ongeveer 4 cm. ​Het maaisel gooit u natuurlijk niet weg, maar dit gooit u direct op de composthoop. Zorg voor sterk maaigereedschap, zoals een elektrische grasmaaier of een handgrasmaaier. Botte of slecht afgestelde messen beschadigen het gras en veroorzaken een onregelmatig maaipatroon. Laat uw machine daarom elk jaar nakijken. Maai bij voorkeur niet als er een harde, droge wind staat. De toppen van het gras drogen dan uit wat uw gazon een dor aanzien geeft.
Gras verticuteren
Last van mos in het gras? Start met verticuteren! Verticuteer uw gazon in april, dan heeft u daar de hele zomer plezier van. Met een speciale verticuteerhark prikt u met behulp van stalen pennen een groot aantal gaten in de grond. U prikt als het ware door de grasmat heen waardoor u de bodem bereikt. Als de verticuteerhark gaten in de bodem prikt, dan zorgt dit voor extra luchttoevoer, waardoor mos minder kans krijgt. Er stroomt makkelijker water naar de bodem en u snijdt als het ware graswortels door. Dat klinkt negatief. Maar deze graswortels worden daardoor gestimuleerd om weer opnieuw en dieper te wortelen, wat resulteert in nog sterkere graswortels. Het losgetrokken dode materiaal harkt u bij elkaar en gooit u op de composthoop.
Verticuteermachine
Verticuteren op een klein oppervlak is geen probleem met de hand, of met een verticuteerhark. Heeft u echter een groot gazon, dan raden wij u sterk aan om een verticuteermachine te gebruiken! Een verticuteermachine snijdt met behulp van stalen pennen verticaal in uw gazon. Hierdoor bereikt zuurstof, water en andere voedingsstoffen de bodem sneller en beter. De groei van de wortels neemt toe en uw grasmat groeit voller en dichter. Verticuteerd alleen bij droog weeg. Voordat u het gazon verticuteerd, maait u eerst het gras tot ongeveer 4 cm. Na de zomer verticuteert u uw gazon nog eens, maar dan in de maand augustus. Herhaalt u dit jaarlijks, dan geniet u jarenlang van een groen en gezond gazon!
Voeding
Om sterk en gezond te blijven, heeft uw gazon voldoende voedingsstoffen nodig. Door regelmatig te sproeien voorziet u uw grasmat in de belangrijkste voedingsstof: water. Naast water heeft een gazon nog andere voedingseisen. Zo is het noodzakelijk het gazon tweemaal per seizoen te bemesten met speciale gazonmest. In ons tuincentrum in Beek hebben we handige gazonmestcombinatiepakken te koop die uw gazon voeden en bovendien het onkruid verdelgen. Bij Beeker Tuincentrum koopt u gazonmest van topmerken Pokon, DCM, ECOstyle, en Wolf Garten. Gazonmest is zowel gewenst als geschikt voor siergras, speelgazons en sportgazons. Gazonmest bevat organische meststoffen en de juiste hoeveelheid kalk. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad in de bodem. Een gazon houdt van een pH-waarde die tussen de 5,5 en 6,5 ligt. Is ur bodem te zuur, dan vertoont uw grasmat gele of kale plekken. Koop gazonmest met kalk voor een optimale groei en mooie groene kleur.
Onkruid in gazon
Een onkruidvrij gazon begint bij een gezonde grasmat. Hoe gezonder de grasmat, hoe minder aantrekkelijk voor onkruid. Toch voelen paardenbloemen, madeliefjes, klavers en andere ongenodigde gasten zich zeer thuis in uw gazon. Gebruik ongeveer 20 gram onkruidbestrijdingskorrels per vierkante meter. Gebruik onkruidbestrijding in de zomermaanden april t/m september.
- Maai het gras 3 dagen van tevoren
- Zorg voor een licht vochtig gazon
- Strooi de onkruidbestrijdingskorrels gelijkmatig over het gazon
- Niet over het gras lopen totdat het middel is ingetrokken
- Geen regen voorspeld? Dan goed sproeien totdat de korrel is verdwenen
- Wacht vier dagen met maaien na de onkruidbestrijding
Mos in gazon
Mos groeit het hardst bij koel, vochtig weer in het voorjaar en in de herfst. Dit zijn dan ook de beste tijden om mos in het gazon aan te pakken. Bij Beeker Tuincentrum verkopen we speciale mosbestrijdingsmiddelen voor het gazon. Pas deze mosbestrijdingsmiddelen in de maanden februari t/m april, wanneer er geen vorst en zware regen is verwacht en in de maanden september t/m november toe. Een combinatie van mosbestrijder en snelwerkende gazonmest werkt meestal zeer effectief.
Andere tips tegen mos:
- Maai het gras niet te kort,
- Bemest het gazon voldoende,
- Zorg voor een goede drainage.
Blijft mos ondanks alle goede zorgen een hardnekkig probleem, dan is wellicht de grond te zuur. Kom langs met een monster van uw grond en wij doen een grondanalyse met een aangepast bemestingsadvies. Zo weet u precies waar uw grond aan toe is, of de grond te zuur of juist te basisch is en welke meststoffen uw grond nodig heeft. Bel voor een afspraak of kom gezellig langs in Beek.
Gazon onderhouden Beeker Tuincentrum
Beeker Tuincentrum is al 50 jaar dé groenspecialist als het om het gazon gaat. Wij helpen graag bij het behouden van de mooie groene kleur van uw grasmat. Met de juiste verzorging, gereedschappen en meststoffen is uw gazon het hele jaar door mooi groen. Heeft u nog meer tips nodig? Kom langs in ons tuincentrum in Zuid-Limburg. Onze medewerkers vertellen u graag hoe u uw grasmat nóg groener dan de buren krijgt.