Terrarium planten

Een blijvende trend onder de kamerplanten: terrarium. Een terrarium is een mini ecosysteem dat uit een glazen vaas, fles, of pot bestaat gevuld met planten, aarde, zand, stenen en andere accessoires. Wil je ook een hip terrarium in huis, of wil je iemand een origineel cadeau geven? Kom langs bij ons tuincentrum in Beek en bekijk ons aanbod kant-en-klare terraria of haal alle benodigdheden en ga zelf aan de slag!

Wat is een terrarium? 

Een terrarium is eigenlijk een afgesloten mini-ecosyteem dat zichzelf in leven houdt zonder enig onderhoud. Je vraagt je wellicht af hoe het komt dat planten in een afgesloten pot in leven blijven, zonder dat je ze water hoeft te geven. Dat zit zo: er vindt namelijk fotosynthese plaats. Dit houdt in dat planten water afgeven in gasvorm (waterdamp) wat zorgt voor een condenslaag op de wanden van de glazen vaas, fles of pot. De condens loopt via waterdruppels naar beneden waardoor het de bodem weer raakt en de wortels zo weer genoeg water krijgen. Handig hè! Daarna begint de hele cyclus weer opnieuw en zo blijven de planten altijd in leven. 

Terrarium - Beeker

Planten terrarium

Niet alle planten zijn geschikt voor in een terrarium. Wij geven je graag een lijstje van geschikte planten voor in een glazen pot: 

 • hypoestes
 • dracaena compacta
 • kleinblijvende calathea
 • kleinblijvende lepelplant
 • fluweelplant (gynura)
 • kruipende ficus (ficus pumilla)
 • graslelie (Chlorophytum comosum)
 • mozaïekplant (Fittonia verschaffeltii)
 • airplants of luchtplantjes (Tillandsia)
 • Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

DIY: terrarium maken

In ons tuincentrum in Beek vind je allerlei type terraria. Wil je liever zelf aan de slag met het maken van een terrarium? Deze do it yourself trend is zeer populair onder plantenliefhebbers en is tevens een leuke bezigheid samen met vrienden of familie. Hieronder vind je alle benodigdheden plus een stap-voor-stap uitleg. 

Benodigdheden terrarium

 • Glazen pot, fles of vaas
 • Grind of hydrokorrels voor op de bodem
 • Potgrond
 • Geschikte terrarium plantjes
 • Eventueel mos, steentjes, schelpen of schors voor de afwerking

Terrarium - Beeker

Stappenplan terrarium maken

 1. Kies een niet te grote, heldere glazen fles, pot of vaas en maak hem goed schoon. Gebruik glaswerk waarvan de opening groot genoeg is zodat je handen erdoorheen passen en kies een pot of vaas die goed af te sluiten is door middel van een deksel of kurk. 
 2. Begin met het aanbrengen van een dunne laag hydrokorrels om het overtollige water op te vangen. 
 3. Leg daarna een dikke laag potgrond waarin de kluiten van de plantjes helemaal passen. 
 4. Plant de plantjes op de gewenste plaats en laat wat tussenruimte over zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. 
 5. Als laatste voeg je nog een laag met mos, steentjes, zand of ander decoratiemateriaal toe. 

Water geven is niet nodig, want daar zorgen de plantjes zelf voor. 

Plant terrarium kopen in Beek

Ook helemaal verliefd geraakt op plantteraria? Dat snappen wij heel goed. Kom binnenkort langs in ons tuincentrum in Beek en wie weet heb jij binnenkort ook wel zo’n stoere terrarium op de vensterbank staan. Terraria zijn ook zeer leuke cadeaus ter ere van een nieuw huis, een nieuwe baan of gewoon zomaar! Wij kijken uit naar je komst in ons tuincentrum in Beek. Tot snel!

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Beek vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...