Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Wie houdt er nu niet van viooltjes? Niet alleen zijn ze er in allerlei kleuren, met grote en kleine bloemen, maar ze bloeien ook nog eens eindeloos lang – zeker wanneer je er telkens de uitgebloeide bloempjes uit knipt of knijpt – en je kunt er bij ons tuincentrum in Beek letterlijk bakken vol van kopen of bestellen voor een klein prijsje. Verdrijf de winterblues en corona-stress met vrolijk bloeiende violen die nu weer volop verkrijgbaar zijn! We lichten er hier een paar bijzondere viooltjes uit, die allemaal goed zijn voor een bloemrijk strijkconcert op de tuin- of balkontafel.

Het maarts viooltje

Vreemd genoeg bloeit het zogeheten maarts viooltje doorgaans pas in april. Maar na een zachte winter kan dit vaste viooltje met violet-blauwe bloempjes wel eens in de ‘goede’ maand gaan bloeien. De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is wel heel toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Om van de zoete geur ervan te kunnen genieten zul je wel even door de knieën moeten, want het viooltje wordt hooguit 15 centimeter hoog. Dat lukt prima als je het plantje in een pot op de tuin- of balkontafel zet. Je kunt het maarts viooltje ook als bodembedekker gebruiken, aan de voet van struiken in de border.

Het labradorviooltje

Nog zo'n dankbare aanwinst voor je tuin of balkon is het labradorviooltje: Viola labradorica. In tegenstelling tot de bakken vol een- of tweejarige violen die nu voordelig bij ons tuincentrum in Beek verkrijgbaar zijn is dit net zoals het maarts viooltje een vaste plant waar je jarenlang van kunt genieten. Hij zaait zich ook nog eens makkelijk uit. Dit lage, kleine viooltje met kleine donkerpaarse bloemen doet het goed in een pot, maar ook als bodembedekker in de halfschaduw.

Het klimopviooltje

De echte plantenliefhebber valt als een blok voor het klimopviooltje, de Viola hederacea. Dit schatje bloeit met heel kleine paarsblauw-witte bloempjes op hoge steeltjes boven frisgroen blad. Je moet het wel koesteren, want het is niet winterhard en moet aan het eind van het jaar naar een vorstvrije ruimte. Je kunt het klimopviooltje makkelijk vermeerderen, want het maakt lange uitlopers die leuk over de rand van een pot bungelen. Het viooltje gedijt het best in halfschaduw en bloeit van mei tot en met juli-augustus.

Fijn voor violen:

  • Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen, dan bloeit een viooltje eindeloos lang door.
  • Geef regelmatig water.

Fijn om te weten... en te eten!

De bloemen van onbespoten viooltjes zijn eetbaar. Je kunt ze als bijzondere garnering voor een salade of toetje gebruiken of als versuikerde decoratie voor een cake of taart. Je kunt ze ook drogen en er thee van zetten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand juli

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...