Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Wie houdt er nu niet van viooltjes? Niet alleen zijn ze er in allerlei kleuren, met grote en kleine bloemen, maar ze bloeien ook nog eens eindeloos lang – zeker wanneer je er telkens de uitgebloeide bloempjes uit knipt of knijpt – en je kunt er bij ons tuincentrum in Beek letterlijk bakken vol van kopen of bestellen voor een klein prijsje. Verdrijf de winterblues en corona-stress met vrolijk bloeiende violen die nu weer volop verkrijgbaar zijn! We lichten er hier een paar bijzondere viooltjes uit, die allemaal goed zijn voor een bloemrijk strijkconcert op de tuin- of balkontafel.

Het maarts viooltje

Vreemd genoeg bloeit het zogeheten maarts viooltje doorgaans pas in april. Maar na een zachte winter kan dit vaste viooltje met violet-blauwe bloempjes wel eens in de ‘goede’ maand gaan bloeien. De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is wel heel toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Om van de zoete geur ervan te kunnen genieten zul je wel even door de knieën moeten, want het viooltje wordt hooguit 15 centimeter hoog. Dat lukt prima als je het plantje in een pot op de tuin- of balkontafel zet. Je kunt het maarts viooltje ook als bodembedekker gebruiken, aan de voet van struiken in de border.

Het labradorviooltje

Nog zo'n dankbare aanwinst voor je tuin of balkon is het labradorviooltje: Viola labradorica. In tegenstelling tot de bakken vol een- of tweejarige violen die nu voordelig bij ons tuincentrum in Beek verkrijgbaar zijn is dit net zoals het maarts viooltje een vaste plant waar je jarenlang van kunt genieten. Hij zaait zich ook nog eens makkelijk uit. Dit lage, kleine viooltje met kleine donkerpaarse bloemen doet het goed in een pot, maar ook als bodembedekker in de halfschaduw.

Het klimopviooltje

De echte plantenliefhebber valt als een blok voor het klimopviooltje, de Viola hederacea. Dit schatje bloeit met heel kleine paarsblauw-witte bloempjes op hoge steeltjes boven frisgroen blad. Je moet het wel koesteren, want het is niet winterhard en moet aan het eind van het jaar naar een vorstvrije ruimte. Je kunt het klimopviooltje makkelijk vermeerderen, want het maakt lange uitlopers die leuk over de rand van een pot bungelen. Het viooltje gedijt het best in halfschaduw en bloeit van mei tot en met juli-augustus.

Fijn voor violen:

  • Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen, dan bloeit een viooltje eindeloos lang door.
  • Geef regelmatig water.

Fijn om te weten... en te eten!

De bloemen van onbespoten viooltjes zijn eetbaar. Je kunt ze als bijzondere garnering voor een salade of toetje gebruiken of als versuikerde decoratie voor een cake of taart. Je kunt ze ook drogen en er thee van zetten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Beek geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...