Favoriete kamerplant: Calathea

De Calathea is één van onze favoriete kamerplanten, in deze blog leggen wij u uit waarom. De Calathea noemen we ook wel de 'levende plant.' Als u ‘s avonds op de bank zit en u hoort ineens geritsel naast u, schrik dan niet. Het geritsel komt waarschijnlijk van de Calathea die zijn bladeren inklapt voor de avond. Calathea’s klappen ‘s avonds namelijk hun bladeren in en zodra het licht wordt, laat de plant zijn bladeren weer zakken. De bladeren van de Calathea hebben gewrichten, hierdoor bewegen de bladeren en hoort u ‘s avonds geknisper naast u. Bij Beeker Tuincentrum hebben we veel verschillende soorten Calathea's. Wij kunnen niet wachten om u weer te mogen verwelkomen in ons tuincentrum!

Calathea: levende plant

Calathea is de verzamelnaam voor de prachtige planten die hun oorsprong vinden in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De Calathea houdt van een vochtige en warme omgeving. Houd u dus niet in bij het water geven, deze exotische plant houdt wel van vochtige grond. Het opvallendste aan deze kamerplant is het blad. Geribbelde, gestippelde, gestreepte, gevlekte en egale bladeren in alle kleuren: de Calathea has it all! Sommige bladeren voelen zelfs fluweelachtig aan. Naast prachtige bladeren geven sommige Calathea’s ook nog bloemen in opvallende kleuren als vurig oranje.

Standplaats Calathea

Oorspronkelijk komt de Calathea uit het Amazonegebied, hier staan de planten nauwelijks in direct zonlicht. Het Amazonegebied is dik bebost waardoor de planten op de grond amper fel zonlicht ontvangen. De Calathea doet het dus prima op een schaduwrijk plekje in huis. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, slaapkamer of in een hoek in de woonkamer. Zet de Calathea niet in direct zonlicht of dicht bij een radiator. Een vensterbank op de noord-, oost-, of westkant is prima, maar een vensterbank op de zuidkant is niets voor de Calathea. Calathea’s houden van een schaduwrijke en vochtige omgeving.

Calathea water geven

Heeft u een Calathea thuis? Houd dan de volgende verzorgingstips aan voor een sprankelende en gezonde Calathea plant:

  • De Calathea heeft veel en vaak dorst, geef de plant daarom regelmatig kleine beetjes water.
  • Houd de grond vochtig, zonder dat de Calathea natte voeten krijgt.
  • Check of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Is dit zo, geef de plant dan weer een beetje water. In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.
  • Calathea’s vrolijken enorm op van een sproeibeurt, besproei de plant daarom regelmatig.
  • Als u ziet dat de bladeren omkrullen of slap hangen, is het tijd om de Calathea een flinke scheut water te geven. Hiervan fleurt de plant enorm op!

Calathea soorten

Als u van kleur houdt, kan uw geluk niet op bij de Calathea. Diep-paarse, donkerrode, fel-oranje en fris-gele kleuren lachen u vrolijk toe. Creëer een speels effect door meerdere Calathea’s bij elkaar te plaatsen. De patronen van de bladeren verschillen per soort, de ene plant heeft een gekleurde onderkant en de andere soort heeft juist een opvallende bovenkant van het blad. Welke soort u ook kiest, u geniet optimaal van kleur en pracht en praal met de Calathea.

Calathea kopen in Beek

Wij mogen u momenteel helaas niet ontvangen in ons tuincentrum in Beek. Zodra wij weer open mogen, staat ons tuincentrum uiteraard vol met prachtige kamerplanten. Bent u thuis toe aan een indrukwekkende kamerplant? De Calathea is een perfecte plant voor elk soort interieur. Als wij onze deuren weer mogen openen, ontdekt u vele verschillende soorten Calathea's. De ene Calathea is nog bonter gekleurd dan de ander! Beeker Tuincentrum zorgt ervoor dat u thuis optimaal geniet van mooie kamerplanten. U vindt onze contactgegevens op de contactpagina. Hopelijk tot snel bij Beeker Tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand juli

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...