15 tuintips juni

15 tuintips juni

Juni is een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten, en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd ervan te genieten, juist in deze onzekere periode, en steek af en toe de handen uit de mouwen voor deze tuinklusjes.

Tuinklussen en -tips

  1. Knip uitgebloeide rozen weg, zodat ze langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef de rozen regelmatig speciale rozenmest.
  2. Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Beek vind je bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten en bakken. Gebruik speciale rozengrond voor je nieuwe aanwinst.  
  3. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van kuip- en potplanten en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef ze elke twee weken water met vloeibare mest.
  4. Snoei bijna uitgebloeide vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, vóór de langste dag (21 juni) terug, dan kunnen ze deze zomer nog een keer gaan bloeien.
  5. Snoei ook hoogzomerbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed en koninginnekruid, vóór 21 juni iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.
  6. Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.
  7. Controleer rozen en andere struiken en planten op bladluis en ander ongedierte, zoals de buxusmot, en ziektes als meeldauw en neem maatregelen.
  8. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Exotische knolgewassen, zoals canna's en calla's (of Zantedeschia), kun je nu nog in de grond of in potten planten.
  9. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje
  10. Maai het gras elke week. In droge periodes moet je minder vaak en niet te kort maaien. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.
  11. Je kunt nu nog een- en tweejarigen zaaien.
  12. Pluk een zomers boeket uit eigen tuin, voor op de tuintafel of voor in de woonkamer.
  13. In België is het op zondag 14 juni Vaderdag, in Nederland wordt Vaderdag op zondag 21 juni gevierd. In ons tuincentrum in Beek vind je veel leuke cadeaus in alle mogelijke prijsklassen voor vader, van tuinhandschoenen of een snoeischaar tot een barbecue of nieuwe vissen voor de vijver.
  14. Plant eetbare gewassen in je border, daar heb je dubbel plezier van. Er zijn heel mooie soorten, zoals artisjok of kardoen, palmkool, venkel, snijbiet en kurkuma (geelwortel), waar je dus ook een gezonde maaltijd van kunt maken. Vul potten met kruidenplanten zoals munt, bieslook, citroenmelisse, rozemarijn, tijm en marjolein. Het zijn lekkere en geurige smaakmakers waar je ook bijen en vlinders blij mee maakt.
  15. Neem stekken van pelargoniums, begonia's, fuchsia's, lavendel, rozemarijn, munt en vlinderstruik.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
Ga voor een Scandinavische tuin: gezelligheid én rust in je buitenruimte

Heb je ooit gedroomd van een tuin waar je volledig tot rust kunt komen, zonder dat je concessies hoeft te doen aan stijl en gezelligheid? Dan is de Scandinavische tuin precies wat je zoekt!

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...