Creatief met hangplanten

Groene kamerplanten zijn een echte trend in de interieurwereld. Hoe groener hoe beter, hoe groter hoe mooier, maar vaak komen we simpelweg vierkante meters te kort om onze woonkamer, slaapkamer of eetkamer te verrijken met kamerplanten. Wij hebben de perfecte oplossing: de hangplant is het antwoord!

Creatief met hangplanten

Hangplanten? Die zijn toch voor buiten in de zomer? Zeker niet! Er bestaan talloze soorten die het heel goed doen binnenshuis. Hangplantne zijn ideaal, ze nemen weinig ruimte in en voegen toch een hoop groen toe aan uw interieur. Hangplanten zagen we voorheen veel in manden en korven en vooral buiten, maar tegenwoordig is de hangplant bijna niet meer weg te denken uit de huiskamer of keuken. De meest populaire hangplanten zijn:

 • Philodendron Scandens
 • Lipstick Plant (Aeschynanthus lobbyanus)
 • Erwtenplant (Senecio ‘String of pearls’)
 • Zwanenkruid (Peperomia Rotundifolia)
 • Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

In plaats van de gebruikelijke hangplek, zoals aan het plafond of bovenop de kast, delen we graag drie creatieve manieren om hangplanten toe te voegen aan uw interieur. 

3 creatieve manieren voor hangplanten in huis

 1. Boven de eettafel

Of u nu thuiswerkt of graag met een groot gezelschap aan de keukentafel eet, de keukentafel is vaak waar het allemaal gebeurt. De keukentafel vormt in veel huishoudens de kern van het huis. Hier delen we onze gevoelens, vertellen we hoe onze dag was en ontstaan nieuwe ideeën. Fleur de eetkamer op met hangplanten. Kies voor hangplanten die zorgen voor rust en een knusse uitstraling. Bevestig hangplanten direct boven de eettafel met een haak aan het plafond, of hang een platform van gelijke lengte en breedte op en vul deze met mooie hangplanten. Kies bijvoorbeeld voor een hangend platform van rasterwerk of een plank hout. 

Hangplanten eettafel - Beeker

 1. De macramé hanger

Haal een Ibiza-achtige sfeer in huis door uw planten op te hangen in een macramé hanger. Dit is een planthanger gemaakt van touw. Deze maakt u ook gemakkelijk zelf door de juiste knopen met touw te leggen. Wist u dat de macramé hanger al een eeuwenoude trend is? Zo ontstond deze trend in het 13e eeuwse Arabische interieur en zien we hem vandaag vaak terug in onze huiskamers. De macramé hanger is compact, goed te combineren in verschillende huisstijlen en hangt heel leuk in een hoek voor het raam of naast de bank. Hang meerdere planten bij elkaar voor meer sfeer én meer groen. 

DIY: macramé hanger maken

Om zelf een macramé hanger te maken heeft u niet veel nodig. Met een paar materialen maakt u uw eigen hangende creatie. Dit heeft u nodig:

 • Een paar meter macramé touw, afhankelijk van hoeveel hangers u gaat maken;
 • Een schaar om het touw op maat te knippen;
 • Plantenpotten in verschillende maten en kleuren;
 • Een haak en metalen ring om de hanger op te hangen.

Bevestig eerst het touw aan de metalen ring voordat u begint te knopen. Zo bent u ervan verzekerd dat de ring straks goed genoeg bevestigd is om het gewicht van de plant te dragen. Leer uzelf verschillende knopen aan en knoop het touw tot de gewenste lengte is bereikt, een simpele vlecht is natuurlijk ook mogelijk! Laat de uiteinden van elke vlecht of knoop samenkomen en knoop deze samen. Nu heeft u een netje gemaakt waar de plantenpot veilig in kan hangen. Bevestig de haak aan het plafond en hang de ring aan de haak. Voilá, uw eigen macramé hanger!

Macramè hanger - Beeker

 1. Een groene scheidingswand

In grote ruimtes zoals kantoren maken ze al vaker gebruik van de groene scheidingswand, in de vorm van een rasterwerk met hieraan hangplanten of klimplanten bijvoorbeeld. Niet alleen geeft de groene scheidingswand kleur en sfeer, de dichtheid van dit raster heeft ook een positief effect op de geluidsoverdracht in de ruimte. 

In het interieur is het leuk om zo een groene wand te plaatsen om kleur toe te voegen. Ook kan deze wand dienen als scheiding om één grote ruimte op te delen in verschillende ruimtes met verschillende functies. Een andere creatieve manier is door het raster aan uw kookeiland te bevestigen. In plaats van hangplanten maakt u dan gebruik van kruidenplanten. Zo heeft u uw eigen kruidentuintje altijd bij de hand!

Dit raster is ook weer een leuk idee voor op kantoor. Zoals hier:

Hangplanten - Beeker

Tip voor het ophangen van hangplanten

Afhankelijk van de plant, de pot en de manier van hangen, kan het geheel van de hangplant best zwaar worden. Het is daarom belangrijk het geheel goed aan het plafond te bevestigen. We adviseren udan ook om altijd speciale haken aan te schaffen bij de bouwmarkt die gegarandeerd het gewicht van uw nieuwste hangende creatie kunnen dragen.

Als het gaat om de hoogte, adviseren we u vooral om hier lekker mee te spelen. Maak het uzelf wel iets makkelijker door planten niet té hoog te hangen. Als u gebruik maakt van echte planten, hebben ze op den duur toch echt water nodig. Een plant die dan op 2,5 m hoogte hangt is dan best een uitdaing. Ons advies is de planten op een hoogte te hangen waarbij u de potgrond nog net kunt voelen. 

Kom langs in Beek voor de leukste hangplanten

Bij Beeker Tuincentrum vindt u een mooi aanbod aan hangplanten voor binnen. Kijk ook eens bij onze sfeerafdeling voor leuke macramè hangers, of potten en manden in allerlei leuke kleuren. 

Bekijk onze openingstijden

Tags: