Ontspannen tuinieren is supergezond

Ontspannen tuinieren is supergezond

Tuiniers met groene vingers en zwarte nagels weten het al lang: tuinieren is een heerlijke, ontspannende bezigheid. En juist in deze stressvolle coronatijd realiseren we ons pas goed hoe gezond de frisse buitenlucht kan zijn. Binnen loop je immers een veel groter risico besmet te worden met Covid-19. Er zijn nog veel meer redenen om je op deze groene hobby te werpen. Ons tuincentrum in Beek geeft je graag tips waarom en hoe je zelf gezond van geest en lichaam kunt tuinieren.

Groen doet goed

Zelfs als je alleen maar in je luie tuinstoel in het zonnetje of onder de parasol tussen de planten en bloemen in je tuin gaat zitten, is dat goed voor je. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de natuur en groen in het algemeen op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van mensen. De tuin als helende en rustgevende oase in een drukke en harde wereld. Je voelt je al snel beter en meer ontspannen in het groen, dus doe je voordeel met deze vitamine G. Wil je het rustgevende effect van je tuin of balkon nog vergroten? Kijk in ons tuincentrum in Beek dan eens naar een kabbelend waterelement, ruisende siergrassen en heerlijk geurende kruiden, bloemen en klimplanten, zoals de blauweregen, kamperfoelie en sterjasmijn.

3x gezond en ergonomisch verantwoord tuinieren

Het is voor iedereen, jong en oud, belangrijk om voldoende te bewegen. Leef je dus uit met tuinieren, maar voorkom blessures of spierpijn door niet te veel hooi op je vork te nemen, ergonomisch verantwoorde bewegingen te maken en handige tuinhulpjes in te zetten.

1. Kies handige tuinhulpjes

Voor kinderen en linkshandigen zijn er speciale snoeischaren op de markt. Ook zijn er snoeischaren speciaal voor kleine of juist grote handen. Moet je vaak knielen? Een knielkussentje of kniebeschermers bieden uitkomst. Zware potten verplaatsen? Gebruik een 'hondje' (plantentrolley). Veel snoeiafval of onkruid voor de kliko of composthoop? Pak een kruiwagen of zo'n lichte, opvouwbare mand om het in te verzamelen. Moet je hoog boven je hoofd werken, om fruit te plukken of te snoeien? Gebruik een goede, stevige ladder en zo'n handige uitschuifbare snoeischaar of -zaag. De rozen te lijf? Dikke, stevige tuinhandschoenen zijn dan onmisbaar. De tuin veranderd in een modderpoel? Waterdichte tuinlaarzen met een profielzool zorgen ervoor dat je niet in de modder of de vijver beland. Onkruid wieden? Met een bollensteker of een speciale onkruidsteker met lange steel maak je het jezelf gemakkelijk, zeker in het geval van onkruid met diepe penwortels, zoals paardenbloemen.

2. Neem niet te veel hooi op je vork

Ben je perfectionistisch of heb je weinig tijd? Probeer je toch in te houden en niet alle hagen of bomen op één dag te snoeien. Iedere dag of desnoods iedere week een of twee uurtjes snoeien voorkomt rugpijn, spierpijn of andere ongemakken. Dat geldt ook voor onkruid wieden. En het hoeft allemaal niet zo netjes. Sterker nog: je vergroot de biodiversiteit in je tuin door hier en daar wat takjes en bladeren te laten liggen of deze op een hoopje in een hoek te gooien. Insecten en kleine dieren vinden daar beschutting, nestelplaatsen en voedsel. Heb je een groot gazon? Overweeg om dezelfde redenen eens alleen de gewenste looppaden te maaien. In het hoog opgroeiende gras kunnen wilde bloemen en zelfs bijzondere orchideeën opduiken, die niet alleen voor een mooie bloemenweide, maar ook voor volop voedsel voor insecten zorgen.

3. Ergonomisch bewegen

Ben je al wat stram van lijf en leden? Voorkom een hoop bukwerk door verhoogde bakken voor je planten of (mini)moestuin te gebruiken. Deze zijn zelfs verkrijgbaar met wieltjes, ideaal voor op je balkon. En als je toch moet bukken, probeer dan vooral door je knieën te gaan en niet telkens voorover te buigen, zodat je je rug ontziet. Voor zwaar tilwerk kun je het best een extra paar handen inschakelen of een kruiwagen of 'hondje' gebruiken.
Wissel werkzaamheden af en denk er bij warm, zonnig weer aan voldoende water te drinken en je goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Veel plezier met tuinieren, houd je ook in ons tuincentrum in Beek aan de richtlijnen (handen desinfecteren, afstand houden) en blijf gezond!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...