Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren. Maak er een fijne ‘staycation’ van door optimaal te genieten van je eigen tuin. Ons tuincentrum in Beek heeft genoeg producten in huis voor heel veel zomerpret voor jong en oud. Van hangmatten tot waterornamenten en van buitendouche tot kweekbak.

5 toptips voor een fijne staycation met de kinderen

1. Luieren, loungen en hangen

Op een warme zomerdag wil je natuurlijk zo veel mogelijk nietsdoen. Kijk bij ons assortiment tuinmeubels naar een lekkere loungebank, zitzakken, hangmatten, comfortabele loungers, verstelbare tuinstoelen, een staande schommelstoel of een schommel voor de kleintjes.

2. Zoek de schaduw op

De laatste jaren hebben we in de zomer steeds vaker te maken met echt tropische temperaturen. Je houdt het dan in de volle zon niet uit en bovendien riskeer je je huid te verbranden, zeker tussen 13.00 en 16.00 uur. En kinderen verbranden snel. Zorg dus voor een fijne schaduwplek. Denk aan een pergola begroeid met een druif of bloeiende klimrozen, een parasolboom of een (kleine) boom met meerdere stammen, een veranda, hip schaduwdoek of een vrolijke (zwenk)parasol. Laat de kinderen een (boom)hut bouwen of een tipi opzetten waar ze zich in kunnen terugtrekken en hun eigen avonturen beleven.

3. Verfrissende waterspelen

We gaven je hier al eerder tips voor verkoelend waterplezier voor jong en oud. Alleen al het geluid van kabbelend of klaterend water is op een warme zomerdag heel verfrissend. Heb je geen vijver waar je een fonteinpomp in kunt installeren, kijk dan eens naar een decoratief waterelement, een opblaasbaar zwembadje, een buitendouche of een vogeldrink- en badderschaal. Of vul een grote teil of bak met water en wat speeltjes voor de kleintjes. De kids vinden het overigens altijd leuk om elkaar nat te spuiten met de tuinslang of onder de zwenksproeier door te rennen. En je te helpen met het water geven van de (pot)planten. Een potje bellenblazen is ook altijd een schot in de roos.

4. Maak samen een insectenhotel

Ook hierover gaven we je eerder op deze site al handige tips. Je kunt er een luxe bouwwerk van maken, maar ook eenvoudige appartementjes. Vul samen een grote pot met op maat geknipte holle bloemstengels en bamboestokken, of zet een kleine terracottapot op zijn kop, nadat je deze hebt gevuld met mos, houtwol of stro. En dan maar loeren welke vakantiegangers hun intrek nemen, van lieveheersbeestjes en pissenbedden tot oorwurmen of bijen. Koop voor de kleintjes eventueel een loep of zo'n insectenpotje met vergrootglas, zodat ze de beestjes goed kunnen bestuderen en ze die kunnen natekenen.

5. Kweken en plukken

Laat de kinderen makkelijke, snelgroeiende groenten en kruiden in een bak, pot of zonnig hoekje in de tuin zaaien of planten en verder opkweken, zoals snijsla, veldsla, rucola, tuinkers, bieslook, basilicum en rozemarijn. Ze kunnen eetbare bloemen plukken, zoals die van onbespoten Oost-Indische kers, goudsbloemen, komkommerkruid, korenbloem en kamille, of blaadjes van kruiden als munt en citroenmelisse oogsten. Verwerk die samen in een lekkere salade, (ijs)thee en ijsklontjes of strooi ze over een ijs- of kwarktoetje. Je kunt de kinderen ook een mooi boeket voor binnen of op de tuintafel laten maken. Geef ze een kinder(snoei)schaar en laat ze wat dahlia's, zonnebloemen, margrieten, riddersporen of rozen en takken met mooi blad afknippen en in een mooie, stevige vaas zetten. Ze kunnen ook nog een kleurige strik om de vaas doen en er dan een mooie tekening van maken en de namen van de bloemen erbij schrijven. Of laat ze een bloemen drogen in een bloemenpers of tussen papieren zakdoekjes in een dik boek. Met de gedroogde bloemen kunnen ze weer een mooi kunstwerk of fleurige kaart maken. 

Namens het hele team van ons tuincentrum in Beek: Fijne staycation in je 'Costa del Parasol'!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand juli

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...