Salvia: tuinplant van het moment

Salvia: tuinplant van het moment

De Salvia is een prachtige plant die in geen enkele (moes)tuin mag ontbreken. Naast het keukenkruid, de geurige en overheerlijke salie, zijn er ongelooflijk veel siersoorten die nu volop bloeien met lipbloemen in de meest prachtige kleuren. Ook bijen doe je een groot plezier met een Salvia. Er zijn goed winterharde en minder vorstbestendige soorten. Die laatste plant je bij voorkeur in een pot, op je terras of balkon, mits de Salvia daar voldoende zon krijgt.

Salvia's in soorten en maten

Herfstsalie, ananassalie, meelsalie, muskaatsalie, blauwe salie, zilversalie, gewimperde salie. Het plantengeslacht Salvia is enorm groot en divers. Er zijn salies met dik, wollig blad en met heel kleine donkergroene, glanzende blaadjes. Het keukenkruid wordt circa 40 centimeter hoog, maar er zijn soorten die makkelijk sierlijke stengels van wel 120 centimeter hoogte krijgen. Voor elk wat wils dus! En een Salvia kan eindeloos lang bloeien.

Trendy Salvia's

Zoals bij veel tuinplanten zijn er ware rages, waardoor een bepaalde variëteit opeens overal opduikt, in eigen land en buurlanden.

  • De laatste jaren is de Salvia 'Hot Lips' helemaal 'hot'. Deze is bij uitstek geschikt voor in een pot, want hij is niet 100 procent winterhard. Deze herfstsalie bloeit rood-wit van mei tot november. De bloemen worden soms helemaal wit of juist helemaal rood, afhankelijk van de temperatuur. In Engeland is vorig jaar de opvolger gelanceerd, de Salvia greggii 'Amethyst Lips', die purper-witte bloemen heeft, goed winterhard is en met zijn circa 90 centimeter bijna twee keer zo hoog wordt als de 'Hot Lips'.
  • Ook de donkerpaars bloeiende Salvia 'Amistad' zien we al jaren op de bekende tuinbeurzen en dus ook in de tuin. De plant bloeit van juni tot november en wordt circa 100 centimeter hoog. Ook de 'Amistad' is niet volledig winterhard, dus zet hem in een grote pot in de volle zon en zorg bij vorst voor voldoende beschutting en bescherming.
  • Alle Salvia's uit de 'Wendy'-serie slaan in onze Europese contreien goed aan. Misschien mede omdat er een mooi verhaal achter deze salie schuilgaat. De reeks is in Australië gecultiveerd en een deel van de opbrengsten van de verkoop van Salvia's als 'Ember's Wish', 'Wendy's Wish' en 'Love and Wishes' gaat naar het goede doel; het vervullen van kinderwensen. De bloemen zitten in het kleurenspectrum van lipstick roze en magentarood. De wenssalies worden circa 80 centimeter hoog en de een is iets vorstbestendiger dan de andere.
  • Inmiddels eigenlijk een klassieker, die veel tuinontwerpers toepassen, want het is een betrouwbare, prachtige salie: Salvia nemorosa 'Caradonna'. Deze veldsalie bloeit donker paarsblauw van juni tot september en wordt circa 90 centimeter hoog.
  • Je bent er dol op of je hebt er helemaal niks mee: de scharlei of muskaatsalie. De Salvia sclarea var. turkestanica wordt 120 centimeter hoog, bloeit met parelmoerkleurige bloemen van juni tot augustus en kan ook halfschaduw verdragen. Tijdens de bloei en na een regenbui geurt de plant sterk. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen krijgen er de rillingen van. Deze opvallende tweejarige plant je in het najaar of vroeg in het voorjaar.

Salie als smaakmaker in de keuken

De eetbare salie is de gewone of echte salie, de Salvia officinalis, een semi-wintergroene struik met verhoutende takken. Hij wordt circa 40 centimeter hoog, houdt van zon en een beetje kalk en kan zowel in een pot als in de tuin geplant worden. Het blad is doorgaans geheel grijs of grijsgroen, maar er zijn ook salies met geel- of paarsbonte bladeren. De bekende Salvia officinalis 'Berggarten' heeft grijsgroen blad, bloeit lichtblauw of mauve van juni tot juli en heeft dik, grijzig en groot blad. Groeit snel en is sterk, zowel wat smaak als houdbaarheid betreft. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in %locations% berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die v...

Lees meer...
5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zi...

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Kies een vorstvrije, droge dag om lekker in de frisse buitenlucht een paar struiken of bomen te snoeien of daar stekken van te nemen. Een coronavrije activiteit die je bovendien helpt te ontspannen én wat calorieën te verbranden na de vaak overvloedige feestmaaltijden.

Welke struiken en bomen snoei je...

Lees meer...
Meer wintergroen

Op deze site gaven we al eerder tips over wintergroene bodembedekkers en wintergroene en -bloeiende struiken voor in je tuin. Natuurlijk, het zijn barre tijden, waarin we nog altijd met corona te kampen hebben en waardoor we ons tuincentrum in %locations% tot minstens 19 januari moeten sluiten. Maar er is ook goed nieuws! Het weer is nog zó mild dat je nog van alles kunt planten en je je tuin, terras of balkon nog extra kunt opfleuren. 

Winterbloeiende planten en struiken

Lees meer...