Vogels herkennen

Vogels herkennen

We schreven het al eerder: in oktober besteedt de tuinbranche in het kader van ‘De Levende Tuin’ speciaal aandacht aan onze gevleugelde vrienden. De vrolijke fladderaars en kwetteraars helpen ons in de tuin met de strijd tegen bladluizen, rupsen en slakken. Vooral in de donkere wintermaanden fleuren vogels de boel op. Voor alle liefhebbers van vogels, jong en oud, zijn er onlangs boeiende boeken verschenen en zelfs een spel: vogelbingo.

Word een vogelaar

De meeste vogels hoor je eerder dan dat je ze ziet. Welke piept daar zo in de heg en welke zingt het hoogste lied daar bovenin de boom? Wist je dat het vooral de mannetjes zijn die zich laten horen, maar dat het vrouwtjesroodborstje daarop een  uitzondering is? En dat vogels elkaar met hun zang of roep onder andere verleiden, waarschuwen of dat ze gewoon gezellig met elkaar ‘twitteren’, zoals veel mensen op internet? Ontdek nog veel meer wetenswaardigheden en leer vogels aan hun zang en roep herkennen met het boek Vogelzang van de Scandinavische ornitologen Jan Pedersen en Lars Svensson. Hierin beschrijven zij 150 vogels, met daarbij prachtige foto’s en een heuse geluidsspeler, waardoor je met een druk op de knop het bijbehorende geluid hoort. Naast tuinvogels komen ook bos-, weide-, water- en roofvogels langs. Voor jonge vogelaars is er de Vogelgids voor kids, met tips voor het opsporen en herkennen van 116 vogelsoorten en leuke informatie, zoals over de verschillende soorten vluchten (slag-, zweef- of bidvlucht) en wat een vogel op een doordeweekse dag zoal uitspookt.

Vogelbingo

Op dagen dat het weer te bar is om erop uit te trekken om vogels te spotten biedt het nieuwe spel Vogelbingo uitkomst. Leer al spelende 64 vogelsoorten kennen, van kookaburra tot prachtelfje. Gemaakt door Christine Berrie, die eerder het spel Vogelmemory maakte, en leuk en leerzaam voor iedereen van 8 tot 88 jaar. Zet maar alvast op het verlanglijstje voor Sinterklaas!
 

Allemaal recent verschenen bij Kosmos Uitgevers:
- Vogelzang, 150 vogels en hun geluiden, Jan Pedersen en Lars Svensson, € 34,99

- Vogelgids voor kids, 116 vogelsoorten in woord en beeld, Marc Duquet, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt, € 14,99

- Vogelbingo, Christine Berrie, € 29,99

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...