Het buitenleven naar binnen en vice versa

Het buitenleven naar binnen en vice versa

In oktober kan sprake zijn van de eerste nachtvorst en kunnen flinke herfststormen over het land trekken. Tijd om kwetsbare planten naar binnen te halen én om een paar maatregelen te treffen om in de tuin, op het terras of balkon het meeste van zachte nazomerdagen te maken.

  • Zet vorstgevoelige kuipplanten als de oleander, bougainville, Dipladenia of Mandevilla op een lichte plek met een temperatuur van rond de 10 graden Celsius. Geef geen voeding meer en matig water. Als ze gesnoeid moeten worden, doe dat dan als ze nog buiten staan, een paar dagen voordat je ze naar binnen haalt, want in een afgesloten ruimte is de kans op schimmelziekten groter. Vergeet daarom ook niet de ruimte regelmatig te ventileren.
  • Haal ook kamerplanten die je op het terras of balkon hebt laten zomeren weer naar binnen als het overdag kouder wordt dan 15 graden Celsius en de temperatuur ’s nachts onder de 10 graden Celsius komt.
  • Haal waterschotels weg bij de pot- en kuipplanten die tegen vorst, maar niet tegen natte voeten kunnen. Zet de potten en kuipen op voetjes of op een smalle plank of steen om ervoor te zorgen dat overtollig water goed weg kan lopen.
  • Er zijn winterharde tuinplanten, kleine struiken en bomen die je in pot op het balkon of terras kunt zetten, zodat je ook in de herfst en winter plezier hebt van wat groen voor de deur of het raam, zoals sneeuwbal (Viburnum), rododendron, buxus, een kleine den of pijnboom (Pinus) en bloeiende Skimmia en kerstrozen.
  • Plaats tuinverlichting bij looppaden, het terras en de garage- en keukendeur.
  • Installeer een buitenkeuken of veranda, zodat je op milde herfst- en winterdagen buiten kunt kokkerellen of ontspannen met een tuinboek of -blad.
  • Plaats een vuurkorf, -schaal of -pot of een tuinhaard voor extra warmte en een mooi en knisperend vlammenspel. Een simpele tuinfakkel geeft ook al een spectaculair effect.

 

Tip: Informeer in ons tuincentrum in Beek of je vorstgevoelige kuipplanten bij ons kunt laten overwinteren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...