Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Nog even en het is weer lente. Helaas kunnen februari en maart nog de nodige koude, gure dagen in petto hebben. Daarom valt er in de tuin nog niet heel veel te doen en te beleven. Wie niet kan wachten op het frisse, prille groen en de eerste ontluikende bloemen kan binnen aan de slag met het voorzaaien van eenjarigen.

Voorzaaien in 5 stappen

 1. Begin niet te vroeg, want de meeste planten kunnen pas na IJsheiligen (medio mei) veilig (want vorstvrij) naar buiten. Vanaf eind februari, begin maart kun je verschillende soorten eenjarige (snij)bloemen binnen in kant-en-klare zaaitrays of in biologisch afbreekbare ‘potjes’, zoals wc-rollen, gaan voorzaaien.
 2. Gebruik altijd potjes met drainagegaten onderin en speciale zaai- en stekgrond. Om de zaden te laten ontkiemen heb je ook plastic zakjes, zaaibakken met deksels of speciale kweekkastjes voor binnen nodig.
 3. Maak de zaai- en stekgrond eerst goed vochtig met behulp van een plantenspuit of zet de bakjes en potjes in een schaal met een laagje water. Vermeng heel fijn zaad met wat zand om het gelijkmatiger te kunnen verspreiden. Dek de zaden af met een heel dun laagje grond dat je voorzichtig wat aandrukt. Steek er een plantenlabel bij met de naam van wat je gezaaid hebt. Dek de bakjes of potjes af met plastic zakjes of een deksel en plaats ze op een lichte plaats. Laat de zaden regelmatig luchten en controleer of de grond niet uitdroogt.
 4. Zodra de zaailingen minstens twee bladparen hebben gevormd kun je ze wat uitdunnen (= zaailingen die te dicht op elkaar groeien verwijderen). Als ze de kiembakjes ontgroeien kun je ze in aparte potjes met gewone potgrond verder opkweken. Laat de plantjes vanaf eind april buiten ‘afharden’: zet ze iedere dag iets langer buiten om ze aan de buitentemperatuur te laten wennen. Na IJsheiligen kun je ze op de gewenste plek in de tuin planten.

10 Eenjarige bloeiers die je binnen kunt voorzaaien:

 • Afrikaantje (Tagetes)
 • Heliotroop (Heliotropium)
 • Kattensnor (Cleome)
 • Petunia
 • Eenjarig ridderspoor (Consolida)
 • Siertabak (Nicotiana)
 • Surfinia
 • Vlijtig Liesje (Impatiens)
 • Zinnia
 • Siererwt (Lathyrus odoratus) – laat de zaden van de siererwt eerst 24 uur in water weken. Lathyrus kun je al vanaf half april in de volle grond planten, omdat hij redelijk vorstbestendig is

Alle benodigdheden om voorpret te beleven met voorzaaien vind je natuurlijk in ons tuincentrum in Beek.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl.

Lees meer...
15 Tuintips voor augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, voor velen dit jaar in eigen land en in eigen tuin. Houd het hoofd lekker koel en ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een tuinklusje onderneemt.

Lees meer...
Neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen!

Lees meer...