Klimmende winterkampioenen

Klimmende winterkampioenen

We tipten eerder vijf struiken die je tuin in de winter opfleuren met – vaak ook nog eens geurende – bloemen. Er zijn echter ook klimplanten die juist in de meest sombere periode van het jaar bloeien. Die wilden we je niet onthouden!
 

Winterkamperfoelie

Goed, de winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) is officieel geen klimplant, maar een struik, maar hij wordt wel zo’n 1,5 tot 2 meter hoog. Hij is goed winterhard en bloeit met ivoorwitte bloempjes van december tot maart. Hij gedijt in zon en halfschaduw. De sterk geurende bloempjes bieden bovendien nectar aan bijen en andere nuttige insecten. De rode bessen die de winterkamperfoelie in juni-juli krijgt zijn weer een lekkernij voor vogels.
In zachte winters behoudt de langzaam groeiende struik zelfs zijn blad. Plant hem op een plek waar je vaak langskomt, bij de voor-, achter- of garagedeur bijvoorbeeld, dan word je elke keer weer verrast door die heerlijke geur.

Winterbloeiende en/of wintergroene clematis

De meeste clematissoorten verliezen hun blad in de winter en bloeien in het voorjaar of de zomer, maar er zijn er ook een paar die groen blijven en zelfs bloeien in de winter. De naam zegt het al: Clematis ‘Winter Beauty’ is echt een plaatje, met witte kelkjes van december tot februari, die mooi afsteken tegen het groene blad. Clematis armandii ‘Apple Blossom’ is een wintergroene clematis, die in maart en april bloeit met kleine roze-witte bloemen. Ook andere armandii-soorten hebben mooi glanzend groen blad in de winter en bloeien vroeg in het jaar, zo maart-april, maar dan wit, zoals Clematis armandii ‘Little White Charm’ en Clematis armandii ‘Snowdrift’. Meer wintergroene clematissen: ‘Little White Charm’, ‘Pixie’, Clematis cartmanii ‘Joe’ en ‘Avalanche’.

Clematissen houden van een beschutte, zonnige plek, maar koele voeten. Plant ze diep (minstens 5 centimeter dieper dan ze in de pot staan), zorg voor goed bemeste grond en laat ze niet uitdrogen.

Kom nu in ons tuincentrum in Beek kijken naar wintergroen en winterbloeiers. Later in het seizoen, als alles weer groeit en bloeit, vergeet je deze vast aan te schaffen en nu kun je ze in volle glorie bewonderen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl.

Lees meer...
15 Tuintips voor augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, voor velen dit jaar in eigen land en in eigen tuin. Houd het hoofd lekker koel en ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een tuinklusje onderneemt.

Lees meer...
Neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen!

Lees meer...