Vogels tellen!

Vogels tellen!

In het weekend van 28 en 29 januari wordt in Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, een initiatief van de Vogelbescherming. In België vindt gelijktijdig Het Grote Vogeltelweekend plaats, op initiatief van Natuurpunt. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming en Natuurpunt krijgen over de stand van de verschillende soorten tuinvogels in Nederland en België. Het is leuk en leerzaam om te doen en je hoeft er maar een half uurtje voor uit te trekken.

Beschutting en voedsel

In de winter valt er in de tuin doorgaans weinig te beleven. Op het gefladder en gekwetter van allerlei vogels na dan. Want juist in de winter zoeken vogels beschutting en voedsel in onze tuinen. Daarom vindt de oproep om tuinvogels te tellen altijd in januari plaats. In 2016 werd in Nederland – net als het jaar ervoor – de huismus het meest gespot, gevolgd door de koolmees en de merel. De top drie in België was bijna hetzelfde, alleen werd daar de vink vaker geteld dan de merel.

Doe mee!

Meedoen is heel makkelijk. Tel op zaterdag 28 of zondag 29 januari een half uur lang de vogels in de tuin of op het balkon. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijkertijd hebt gezien. Dus als je eerst twee koolmezen telt en even later zitten er vijf tegelijk, noteer dan ‘vijf koolmezen’. Je kunt je telling doorgeven via de speciale app ‘Tuinvogels’ (te downloaden via google play en de iTunes appstore) en via de websites www.tuinvogeltelling.nl en vogelweekend.natuurpunt.be.

Tips

  • Vogels zijn ’s ochtends vroeg het meest actief, dan heb je dus de meeste kans op een enerverend half uurtje tellen en noteren.
  • Zijn er zo veel vogels tegelijk dat je ze niet goed kunt tellen? Maak er een foto van met je smartphone.
  • Heb je moeite met het herkennen van bepaalde vogels? Kijk bij ‘Tuinvogels’ op www.tuinvogeltelling.nl voor duidelijke afbeeldingen van de vijfentwintig meest voorkomende vogels.
  • Lok vogels naar je tuin (en help ze de winter door) met vetbollen en goed gevulde voersilo’s en -tafels. In ons tuincentrum in Beek vind je alle benodigdheden, van speciale (zoutloze) vogelpindakaas tot pindaslingers en strooivoer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl.

Lees meer...
15 Tuintips voor augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, voor velen dit jaar in eigen land en in eigen tuin. Houd het hoofd lekker koel en ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een tuinklusje onderneemt.

Lees meer...
Neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen!

Lees meer...