Vroege moestuinplannen

Vroege moestuinplannen

Zelf groenten en kruiden kweken is ook anno 2017 nog mateloos populair. Het is leuk om te doen, goedkoop én supergezond, want je hebt altijd vers en onbespoten ‘groenvoer’ binnen handbereik en ook de werkzaamheden in de moestuin dragen bij aan een goede gezondheid. Of je het nu groot of klein wilt aanpakken, je kunt nu alvast een teeltplan voor komend moestuinseizoen maken. Een goed begin is immers het halve werk.

Vroege start

Vanaf eind januari kun je binnen in trays of potjes in de vensterbank al bietjes, ui, koolrabi, peterselie en zomerprei voorzaaien. Spinazie, snijsla, raapstelen, tuinbonen en vroege wortelen kun je vanaf eind januari in de koude bak in de tuin zaaien.
In februari kun je binnen of in een verwarmde kas artisjokken, selderie, pepers en kolen voorzaaien. Pastinaken, bonen en erwten kunnen dan al in een koude bak of onder een cloche in de tuin gezaaid worden.

Extra moestuintips

  • Je kunt nu je zaaigoed al inslaan in ons tuincentrum in Beek
  • Verzamel alvast voldoende schone potten, trays en plantenlabels
  • Zorg voor het zaaien en op een vorstvrije dag voor een goed afwaterenpraktische gids: Eigen groenten en kruiden, zaaien, kweken en oogsten met succes!de, onkruidvrije en fijngemaakte grond door te wieden en te harken. Breng ook een verse laag compost aan
  • Onlangs verscheen de praktische gids Eigen groenten en kruiden, zaaien, kweken en oogsten met succes! Het staat boordevol handige tips en behandelt veertig bekende groenten, kruiden en een paar nuttige en/of eetbare bloemen die niet mogen ontbreken in een moestuin, inclusief zaai- en oogstkalender 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl.

Lees meer...
15 Tuintips voor augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, voor velen dit jaar in eigen land en in eigen tuin. Houd het hoofd lekker koel en ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een tuinklusje onderneemt.

Lees meer...
Neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen!

Lees meer...