Kerstbuxus

Kerstbuxus

De gangbare Nederlandse naam klinkt weinig aantrekkelijk, maar in Frankrijk noemen ze de vleesbes ‘buis parfumé’ (geparfumeerde buxus) en in Engeland ‘Christmas box’ (kerstbuxus). De Sarcococca is een relatief onbekend struikje, maar dat is geheel onterecht.

Geur & kleur midden in de winter

De vleesbes of Sarcococca wordt zo’n 70 centimeter tot een meter hoog, dus past ook prima in een kleinere tuin of een geveltuin. Het struikje is familie van de buxus en dus wintergroen. De bladeren zijn leerachtig en glanzend groen. Grote voordeel: dit struikje wordt niet belaagd door de vermaledijde buxusmot. Daar komt nog bij dat het midden in de winter bloeit, met bleekroze of witte bloempjes die ook nog eens heerlijk geuren. Het kan al in december bloeien, vandaar de Engelse naam ‘kerstbuxus’, en bloeit rustig door tot eind februari, medio maart. De bloemen veranderen dan in zwart-blauwe besjes, waar de vogels dol op zijn.

Verzorgingstips kerstbuxus

Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je de kerstbuxus deze winter nog planten. De geurende kerstbuxus staat graag in halfschaduw of schaduw en kan goed tegen droogte. De struik gedijt in neutrale tot lichtzure grond, dus doe eventueel wat speciale rododendron- en azaleagrond in het plantgat. Dompel het struikje in een emmer water voordat je het plant. Bescherm het tegen strenge vorst, geef het elk voorjaar een laagje compost en je hebt er jaren plezier van. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Beek geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...