window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-957451331'); Zenplanten: woonplanten van de maand mei - Beeker Tuincentrum

Zenplanten: woonplanten van de maand mei

Zenplanten: woonplanten van de maand mei

Sereen, geheimzinnig en fascinerend, dat zijn Bonsai, Ficus Ginseng en Dracaena lucky bamboo, de Zenplanten voor een mindful mei.  

Alles in harmonie 

Duizenden jaren zentraditie zijn samen te vatten als de combinatie van balans, eenvoud en natuurlijke schoonheid. Met planten als Bonsai, Ficus Ginseng en Dracaena lucky bamboo creëer je een sfeer van vrede en verstilling in huis, zeker als je het interieur een beetje minimalistisch houdt. Zenplanten zijn de woonplanten van mei, omdat de 'adem van de aarde' in die maand alles wat groeit en bloeit tot wasdom brengt. Op die positieve chi (energie) kun je de rest van het jaar door!  

Bonsai

 In het Japans betekent bonsai letterlijk 'boom in pot'. Houtachtige planten worden door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gecreëerd waarbij het uiterlijk wordt bepaald door de essentie van de plant. Noem het maar de kunst van het weglaten. De moderne bonsaistijl is ontstaan in de 18de eeuw toen bonsaimeesters besloten dat  innerlijke van de plantensoort in kwestie leidend moest zijn voor de gehele compositie.  

Ficus ginseng

De grillige vormen van Ficus ginseng zien er altijd weer anders uit, van welke hoek je er ook naar kijkt. De fraaie wortels worden in China gekweekt (de plant is inheems in het Verre Oosten) voor ze in de kas tot bonsai worden gesnoeid. Daar is een meesterhand voor nodig en zo ziet deze robuuste groene haiku er ook uit: alsof je er de wijsheid van jaren mee in huis haalt.  

Dracaena lucky bamboo

 Deze opvallende blikvanger is ideaal als focus voor meditaties (je kunt er naar blijven kijken!) en verkrijgbaar met rechte en spiraalvormige takken. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar hij is verre familie van de asperge en inheems in Kameroen. Dracaena lucky bamboo is mateloos populair in China. Daar wordt hij als geluksbrenger gegeven bij nieuwjaar, een nieuwe onderneming of een nieuw huis.  

Haiku

Groen zo zen dat het 
Zwijgend naar de hemel reikt  
Tijd is eindeloos

Bedrieglijke eenvoud

 Zenplanten vinden hun oorsprong aan het einde van de 14de eeuw, toen Zen boeddhisten sobere tuinen van  uitzonderlijke schoonheid inrichtten om te mediteren. Centraal stond eerbied voor de natuur. De eenvoud is bedrieglijk: wie aan de gang gaat met Zenplanten, ziet al snel dat ze diepte brengen en steeds interessanter worden, hoe langer je er naar kijkt. 

Verzorging 

  • Alle Zenplanten staan graag op een lichte plek, zonder volle zon. 
  • Bonsai en Ficus Ginseng hebben graag een lichtvochtige kluit zonder voetbad. Dracaena lucky bamboo mag altijd in een  laagje water staan. 
  • Eens in de drie, vier weken wat plantenvoeding volstaat. 
  • Zakt de temperatuur niet onder de 15°C, dan kunnen deze planten ook het terras op. 

Zen-styling 

Hou het rustig: neutrale kleuren, natuurlijke materialen als basis, met bijvoorbeeld een paar mooie stenen erbij. En geef Zenplanten de ruimte: dit is geen groen materiaal om hoekjes mee te maken, dit zijn intrigerende solisten die in hun eentje het best tot hun recht komen. Water is een belangrijk element in deze stijl, Dracaena lucky bamboo staat dan ook erg mooi in een transparante schaal als bassin, #fengshui. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...