Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint Maarten

Zowel Halloween als Sint Maarten winnen de laatste jaren aan populariteit, wellicht mede om de donkere herfstavonden wat op te vrolijken. Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om bewoners te laten schrikken, en ze vervolgens verder met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Sint Maarten is de meer onschuldige versie op 11 november, waarbij kinderen met mooie lampionnen al zingend langs de deuren gaan. Bij beide feesten spelen uitgeholde pompoenen een hoofdrol.

Maak een pompoenlantaarn

Een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht of figuurtje kan dienst doen als lantaarn voor de kinderen, maar staat ook leuk bij de voordeur en op de tuintafel. Snijd met een aardappelmesje een dekseltje van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het om een lekkere en gezonde soep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Bewaartips

Zet de pompoen op een droge plek. Haal hem naar binnen bij nachtvorst. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met verdunde alcohol of chloor.

Meer sfeer bij donker weer

  • Heb je geen (klein)kinderen over de vloer, denk dan eens aan mooie windlichten, lantaarns en (geur)kaarsen voor binnen en buiten. Voor wat extra licht in de duisternis zijn vuurkorven en fakkels geweldige sfeermakers in de tuin. Je hebt een ruime keuze in ons tuincentrum in Beek.
  • Niets zo fleurig als natuurlijke lampionnetjes. De lampionplant (Physalis) dankt zijn naam aan het oranje, ballonvormige omhulsel van de bessen die aan de takken groeien. De takken met de zo’n vijf centimeter grote lampionnetjes zijn nu volop te koop, zowel vers als gedroogd. Ze staan niet alleen leuk in een vaas, maar ook in een krans of in de lamp boven de eettafel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...