Halloween tip: het oranjeboompje!

Halloween tip: het oranjeboompje!

Witte bloemen, groene bessen, oranje kogels – er is maandenlang van alles te beleven met deze allround tuinplant.

Oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) heeft als bijnaam 'appeltje der liefde' en dat is niet zo vreemd. Het is een romantisch struikje dat erg tot de verbeelding spreekt, omdat hij eruit ziet als een minisinaasappelboom. Tussen de donkergroene golvende blaadjes groeien eerst witte stervormige bloemen. Als die bestoven zijn, worden het groene bessen die steeds feller oranje kleuren en aan de plant blijven zitten. Die bessen zijn giftig. Gebruik een oranjeboompje dus alleen als sierplant en hou hem buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. 

Statussymbool van de aristocratie 

Het oranjeboompje hoort bij de nachtschadefamilie, een grote en veelzijdige plantenfamilie met zowel giftige soorten als voedselplanten, zoals aardappel, aubergine en tomaat. Het struikje is inheems in Midden-Amerika waar de plant zo weelderig tiert dat men hem ook wel eens als onkruid beschouwt. Dankzij Portugese zeevaarders kwam het oranjeboompje via Madeira naar Europa, waar het een statussymbool van de betere kringen werd. Vooral in de nazomer en herfst is het een echte blikvanger, door de felgekleurde bessen, sterke bladgeur en mooie compacte plantvorm. 

Oranjeboompje trivia 

  • De officiële naam Solanum is een verbastering van het Latijnse woord 'solani' dat troosten betekent: enkele soorten Solanum hebben een pijnstillende, sussende werking.
  • De tweede naam pseudocapsicum geeft aan dat de plant lijkt op Capsicum, de peperplant.
  • 'Appeltje der liefde' is een knipoog naar het Bijbelverhaal waarin Eva een appel van de boom der wijsheid plukt waarna zij en Adam het paradijs moeten verlaten.
  • Door de oranje kleur en het tijdstip waarop de bessen aan de plant zitten, heb je er niet alleen in de zomer plezier van, maar is het oranjeboompje ook een passende match Halloween.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...