window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-957451331'); Moestuinklussen in augustus - Beeker Tuincentrum

Moestuinklussen in augustus

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Zaaien in augustus

Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor volgend jaar, zoals snijbiet, kool en uien. Snelgroeiende gewassen als radijs, spinazie en sla kun je nog steeds zaaien, evenals peterselie, kervel en raapstelen.

Planten in augustus

Voor het komend najaar en de winter kun je nu andijvie, late bloemkool, paksoi, winterprei en late aardappelen planten.

Oogsten in augustus

  • Controleer dagelijks of je komkommers, aubergines, courgettes en pompoenen kunt oogsten. De jonge groenten hebben meer smaak dan de oudere, grotere exemplaren.
  • Ook paprika’s, pepers, mais, klimbonen, rode bieten en uien uit eigen tuin kun je nu verwerken in een smakelijke en gezonde maaltijd.
  • Kijk of je tomaten al mooi rood worden en rijp zijn voor de pluk. Geef ze ook regelmatig speciale vloeibare tomatenvoeding (verkrijgbaar in ons tuincentrum in Beek).
  • Aardbeien kunnen nog steeds geoogst worden; pluk ze met kroontje en al, dan blijven ze langer vers. Je kunt nu ook uitlopers oppotten of ergens anders in de (moes)tuin planten, zodat je straks nog meer aardbeien kunt oogsten.
  • Tal van fruitsoorten kunnen nu geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, peren, pruimen en vijgen.
  • Oogst regelmatig van je kruidenplanten om te voorkomen dat ze doorschieten en ervoor te zorgen dat ze nieuw blad vormen. Snoei de lavendel in vorm als deze is uitgebloeid.

Andere moestuinklussen in augustus

  • Bij natte perioden liggen ziekten en plagen op de loer, zoals de aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
  • Haal resten van geoogste groenten weg en gooi ze op de composthoop. Doe dat niet met door ziekte of schimmel aangetaste planten.
  • Snoei leifruit en bind nieuwe scheuten voorzichtig vast.
  • Snoei de framboos en andere bessenstruiken als je de laatste vruchten geplukt hebt.
  • Snoei de zijtakken van de aalbes flink terug om de vorming van nieuwe uitlopers te stimuleren.
  • Snoei fruitbomen die steenvruchten produceren, zoals pruimen, kersen en perziken, nadat je alle vruchten geoogst hebt.
  • Dun druiventrossen uit en knip overhangend blad weg zodat de vruchten genoeg zon krijgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Beek geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...