window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-957451331'); Woonplant van de maand november: Rhipsalis - Beeker Tuincentrum

Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Het verhaal van Rhipsalis 

Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze woonplant is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt of bossig naar boven groeit. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is onder ideale omstandigheden een rijk vertakte schoonheid. 

Herkomst 

Rhipsalis is een tropische vetplant die inheems is in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is de enige cactus die in het wild buiten Noord- en Zuid-Amerika groeit. Er zijn zo'n 60 verschillende soorten, de meeste groeien op boomstammen. In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden, in de huiskamer komt dit zelden voor. De oerwoudachtergrond van Rhipsalis maakt het een woonplant met luchtzuiverende eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek van NASA.

Waar let u op bij inkoop van Rhipsalis? 

  • De ranken moet al wat lengte hebben en Rhipsalis moet mooi vol in de pot zitten. Let ook op de bladbezetting en een mooie, volle vorm van de plant. 
  • Rhipsalis is niet erg gevoelig voor ziekten, maar check voor alle zekerheid even op wolluis. 
  • De plant moet voor transport in een speciale verpakking voor hangplanten worden aangeboden. 
  • Voor opslag en transport geldt dat de temperatuur boven de 12°C moet liggen. Bij guur herfstweer dus ook even goed inpakken bij verkoop aan de klant.

Keuze assortiment 

Rhipsalis is verkrijgbaar in vele soorten, van compacte plant voor op tafel met koraalachtig groen (R. pilocarpa) of een warrige groene pruik (R. cassutha) tot hangplant met lange ranken (R. baccifera). Het blad kan groeien in de vorm van iets kronkelende linten tot een soort groene spaghetti. Alle soorten worden aangeboden van S tot XL formaat. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • De plant hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht. 
  • De kluit mag tussen gietbeurten – gemiddeld eens per week matig water geven – een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Een keertje sproeien vindt hij ook fijn. 
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding.
  • Groeien de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon weer in model worden geknipt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Beek geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...